Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Λειτουργικό σύστημα και netbook από τη Google

Ένα νέο λειτουργικό σύστημα αλλά και ένα notebook υπολογιστή παρουσίασε η Google που, μετά τα κινητά, βάζει στόχο να κατακτήσει και την αγορά των υπολογιστών.
Όπως στο Android λειτουργικό σύστημα της Google για κινητά υπάρχει το Android Market που παρέχει μια σειρά από εφαρμογές που κάνουν το κινητό μας πιο πλούσιο, έτσι και στους υπολογιστές η Google εγκαινιάζει το Chrome Web Store μέσα από το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να συνδέονται και να κατεβάζουν εφαρμογές για τον υπολογιστή τους που θα τρέχει με Google Chrome OS.

Chrome Web Store
Το Chrome Web Store είναι ήδη διαθέσιμο και οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν τις εφαρμογές και να τις εγακταστήσουν στον Chrome browser με την πληρωμή να γίνεται μέσω Google Checkout. Η εφαρμογή εγκαθίσταται στον Chrome browser κι έχετε πρόσβαση ακόμα κι όταν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
Οι προγραμματιστές που δημιουργούν εφαρμογές για το Chrome Web Store λαμβάνουν μερίδιο από την τελική τιμή αγοράς ενώ σήμερα υπάρχουν 500 διαθέσιμες εφαρμογές αλλά έχουν πρόσβαση μόνο Αμερικάνικοι λογαριασμοί Google. Φυσικά για την πρόσβαση στο Google Web Store απαιτείται να έχετε εγκατεστημένο το Google Chrome OS, το λειτουργικό σύστημα της Google.
Google Chrome OS
Προκειμένου να κατεβάσουν τις εφαρμογές αλλά και να μπουν σε έναν νέο κόσμο όπου ο υπολογιστής ουσιαστικά περιστρέφεται γύρω από τον browser, η Google δημιούργησε το Google Chrome OS που αναμένεται να δούμε σε tablet PC και netbooks, τουλάχιστον αρχικά.
Το Google Chrome OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows το οποίο όμως είναι πολύ ελαφρύ και γρήγορο και προορίζεται για συσκευές που έχουν μικρή υπολογιστική ισχύ όπως οι φορητοί υπολογιστές tablet PC. Οι συσκευές με Google Chrome OS εκκινούν σε λιγότερο από ένα λεπτό ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα συσκευών.
Ο κάθε χρήστης δημιουργεί το δικό του προφίλ στο Chrome OS και αποκτά πρόσβαση στον υπολογιστή του ορίζοντας τις προτιμήσεις του. Ο χρήστης μπορεί να έχει τις συγκεκριμένες προτιμήσεις σε οποιοδήποτε υπολογιστή καθίσει να εργαστεί, αρκεί αυτός ο υπολογιστής να τρέχει με Google Chrome OS. Έτσι δεν χρειάζεται να μεταφέρετε τις ρυθμίσεις σας ή να μπερδεύεστε όταν κάθεστε στον υπολογιστή στο γραφείο και το σπίτι, τα πράγματα γίνονται απλά.
Όλα τα updates γίνονται απλά και αυτόματα χωρίς να απασχολούν τον χρήστη ενώ στο θέμα της ασφάλειας η Google δηλώνει ότι πρόκειται για το ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο καθώς όλα τα δεδομένα και η κωδικοποίηση είναι από την αρχή κρυπτογραφημένα.
Προς το παρόν το λειτουργικό σύστημα της Google δεν έχει ολοκληρωθεί και σύμμαχοι της εταιρείας όπως η Acer, η Intel και η Samsung θα το αναπτύξουν ακόμα περισσότερο και θα ενσωματώσουν το λειτουργικό σύστημα στις συσκευές τους.
Η Google ανακοίνωσε επίσης ένα νέο netbook, το Cr-48 που θα κυκλοφορήσει με την επωνυμία της και θα τρέχει με το Google Chrome OS.

Cr-48, το notebook της Google
Η Google παρουσίασε κι ένα πιλοτικό notebook που θα είναι το πρώτο που ενσωματώνει το νέο λειτουργικό της σύστημα.
Το netbook θα διαθέτει Wi-Fi και ενσωματωμένο 3G για να είναι πάντα συνδεδεμένο online ενώ θα έχει LCD οθόνη 12 ιντσών, πληκτρολόγιο και θα ζυγίζει ελάχιστα ενώ το καλύτερο απ’όλα; Η μπαταρία του θα διαρκεί μία ολόκληρη εβδομάδα σε standby!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου