Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Οθόνες με… Linux από την Acer

Σε μια πρωτότυπη κίνηση, η Acer κυκλοφόρησε μια νέα, φαινομενικά τυπική οθόνη 24ʼʼ για PCs, που όμως εμπεριέχει μια έκδοση του Linux και μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ως υπολογιστής!
Σε μια εποχή που τα tablets πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις, η Acer κατάφερε να πρωτοτυπήσει με μια… οθόνη. Μια φαινομενικά απλή, τυπική οθόνη 24ʼʼ, που «εξωτερικά» δεν φαίνεται και τόσο διαφορετική από όσες άλλες θα μπορούσε να αγοράσει κανείς για τον υπολογιστή του. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, η οθόνη μπορεί να είναι και ο υπολογιστής!

Η Acer SX241H όπως είναι το όνομα/ο κωδικός της, έχει μέγεθος 24ʼʼ και ανάλυση 1920x1080. Μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστές ή και άλλες «πηγές εικόνας» μέσω της συνηθισμένης θύρας HDMI, ενώ το κόστος της –στο εξωτερικό, αφού ακόμη δεν έχει έρθει στη χώρα μας- κυμαίνεται στα $400 (περίπου 290). Η διαφορά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι πως η ίδια η οθόνη εμπεριέχει μια διανομή του Linux, με στόχο να καλύπτει «από μόνη της» δυο βασικές ανάγκες χρήσης: το browsing ιστοσελίδων και την αναπαραγωγή media.

Εξοπλισμένη με έναν επεξεργαστή ARM Cortex-A8 –παραπλήσιο με αυτόν που συναντούμε σε iPhone 4, iPad και πλήθος νέων smartphones και tablets- η SX241H εμπεριέχει μια, για την ώρα απροσδιόριστη διανομή του Linux, στην οποία είναι προσβάσιμος ο Chrome browser και ένας multimedia player – δεν φαίνεται να εμπεριέχεται πρόσθετο λογισμικό πέρα από αυτά, αν και σίγουρα τα «πειραχτήρια» του Linux θα βρουν τρόπο να «την επεκτείνουν» περισσότερο.

Αν και η SX241H δεν μπορεί, τουλάχιστον έτσι όπως διατίθεται εξαρχής -με διαθέσιμα/προσβάσιμα μόνο τα δυο προαναφερθέντα προγράμματα- να αντικαταστήσει πλήρως τα «all-in-one PCs», πάραυτα καλύπτει ένα κενό που είχαν επιχειρήσει να «μπαλώσουν» στο παρελθόν κάποιοι κατασκευαστές motherboards, που επίσης είχαν ενσωματώσει σε αυτές μια διανομήLinux ώστε ο κάτοχος τους να μπορεί «να μπαίνει online» και «να βλέπει φωτογραφίες/video» σε λίγα δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση του υπολογιστή, καθιστώντας την αναμονή για φόρτωση ενός πληρέστερου λειτουργικού συστήματος αναγκαία μόνο για τις πιο απαιτητικές χρήσεις του υπολογιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου