Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τα e-books ήρθαν για να μείνουν!

Μπορείς να "κουβαλήσεις" το σύνολο της βιβλιοθήκης του Αμερικανικού Κογκρέσου στην… τσάντα σου και μάλιστα με κόστος μικρότερο των 1.000 δολαρίων; Η απάντηση είναι καταφατική και έρχεται  - αν μη τι άλλο - από αξιόπιστα χείλη.

Ο Μάικλ Χαρτ, εμπνευστής του "Project Gutenberg" (εγχείρημα Γουτεμβέργιος - Project Gutenberg), της αρχαιότερης ψηφιακής βιβλιοθήκης στον κόσμο και επονομαζόμενος από πολλούς "πατέρας" των e-books, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς τα ψηφιακά βιβλία ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας, αποτελώντας όχι απλά ένα εύχρηστο "εργαλείο", αλλά και ένα "όχημα" για να προχωρήσει το διάβασμα ένα βήμα παραπέρα…

Και παρά το ότι υπάρχουν εκατομμύρια "αμετανόητοι" λάτρεις του συμβατικού βιβλίου ανά τον πλανήτη, που εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά στην "εισβολή" της τεχνολογίας στις βιβλιοθήκες τους, γεγονός είναι ότι τα e-books κερδίζουν έδαφος. Δειλά-δειλά και στην Ελλάδα, όπου πρόσφατα, μάλιστα, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού υπήρξαν τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία ώστε να υπαχθεί στην έννοια του βιβλίου και οποιοσδήποτε τύπος ψηφιακού κειμένου (αρχείου), που αναπαράγει ακριβώς το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book).

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν ο Μάικλ Χαρτ, στον οποίο η μητέρα του έμαθε να σκέφτεται πέρα κι έξω από τα στενά όρια ενός… κουτιού, θέλησε να κάνει τη δική του "επανάσταση" στο Διαδίκτυο. "Την ημέρα που απέκτησα τον πρώτο λογαριασμό μου στο Διαδίκτυο, ήθελα να κάνω κάτι παράτολμο και νέο, που δεν θα εξαφανιζόταν ποτέ από τον Παγκόσμιο Ιστό κι ήταν προφανές ότι θα έπρεπε να είναι κάτι που θα συνέχιζαν να θέλουν όλοι για το υπόλοιπο της ιστορίας, κάτι που να το 'κατεβάζεις' εύκολα και να είναι ελεύθερο από κάθε είδους περιορισμούς".

Έτσι, δακτυλογράφησε κι "ανέβασε" στον παγκόσμιο ιστό, τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α., ως πρώτο παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ιντερνέτ, όπως χαρακτηριστικά λέει, "ως βιβλιοθήκη, αντιγραφικό μηχάνημα και … μηχανή διακτινισμού, αλά Σταρ Τρεκ, ταυτόχρονα".

Και προσθέτει: "Μεγάλωσα την εποχή του Σιδηρού Παραπετάσματος, του Σπούτνικ, της… κούρσας στο διάστημα, του Ψυχρού Πολέμου, γι' αυτό και επιδίωξή μου ήταν να κάνω κάτι που θα αφορούσε μεν την υψηλή τεχνολογία, αλλά δεν θα ήταν προσανατολισμένο στα όπλα. Θα ήταν κάτι με εφαρμογή για τον καθένα, δωρεάν, που θα έκανε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζει κάποιος. […] Ολόκληρη η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου μπορεί να χωρέσει σε μια τσάντα και το κόστος της είναι γύρω στα 1.000 δολάρια. Αυτό κι αν είναι πρόοδος!".

Πόσο εύκολο, όμως, ήταν να συλλάβει και να υλοποιήσει την ιδέα του; "Εάν το καλοσκεφτεί κάποιος -αναφέρει- ήταν πολύ πιο εύκολο για μένα να το κάνω απ' ό,τι για κάποιον άλλο. Τα εργαλεία ήταν, απλά, στη διάθεσή μου και το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να τα συνθέσω.

Και η σύνθεση πραγμάτων από μια ευρεία γκάμα διεπιστημονικών υλικών είναι κάτι που μου άρεσε από μικρό παιδί", σημειώνει και μας εξηγεί ότι μεγάλωσε σ' ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και ηλεκτρονικές συσκευές -ο πατέρας του ήταν καθηγητής αγγλικής, με ειδίκευση στον Σαίξπηρ, και ένας από τους πρώιμους λάτρεις της υψηλής τεχνολογίας- που τον έκαναν να γίνει το παιδί, που καλούσαν συνήθως οι γείτονες για να τους ρυθμίσει τις τηλεοράσεις και τις κεραίες τους.

Ρωτήσαμε τον κ. Χαρτ, εάν με τόσα δωρεάν e-books στο Διαδίκτυο, παραμένουν σημαντικές οι συμβατικές βιβλιοθήκες και αυτός μας απαντά: "Περισσότερο από ποτέ, πόσο μάλλον οι βιβλιοθηκονόμοι! Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των πληροφοριών, στον οποίο έχει πρόσβαση κάποιος, τόσο πιο εύκολο είναι να χαθεί και τόσο περισσότερο χρειάζεσαι έναν επαγγελματικό οδηγό γι' αυτό. Απλά, δεν χρειάζεται οι βιβλιοθήκες να είναι γιγάντιες, δαπανηρές κατασκευές".

Ο ίδιος μας εξηγεί πώς τα e-books μπορούν να συμβάλουν στο να διαβάζουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, στα πιο … απίθανα μέρη. "Έχετε συνειδητοποιήσει ότι κυκλοφορούν πέντε δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα; Περίπου ένα για κάθε άνθρωπο, που είναι άνω των πέντε ετών! Οι άνθρωποι θα μάθουν να διαβάζουν από τα κινητά τους. Θα μπορούν να διαβάζουν, ενώ περιμένουν στον προθάλαμο κάποιου ιατρείου, στην ουρά για το λεωφορείο, το τρένο, το αεροπλάνο ή για κάποιο άλλο από τα χιλιάδες πράγματα για τα οποία βλέπουμε ανθρώπους να περιμένουν", σημειώνει.

Όσο για το μέλλον των e-books; Αυτό, σύμφωνα με τον Μάικλ Χαρτ προδιαγράφεται ευοίωνο, αφού, όπως λέει, "δεδομένης της απίστευτης αναλογίας κόστους/οφέλους και του γεγονότος ότι μπορεί κάποιος να έχει στην κατοχή του μια βιβλιοθήκη από 1.000.000 τίτλους, προσθέτοντας, με κόστος μόλις 50 δολαρίων, ένα terabyte (μονάδα μέτρησης μεγέθους χωρητικότητας υπολογιστή), δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να συναγωνιστεί τα e-books".

Στα πλεονεκτήματα των εν γένει ψηφιακών βιβλίων, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκαταλέγεται η δυνατότητα εύκολης αναζήτησης στις σελίδες τους, δημιουργίας παραπομπών και διόρθωσης τυχόν λαθών.

Το Project Gutenberg

To Project Gutenberg (PG) είναι μια εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και διανομής πολιτισμικών έργων. Ξεκίνησε το 1971, και είναι σήμερα η αρχαιότερη ψηφιακή βιβλιοθήκη. Τα περισσότερα από τα θέματα της συλλογής του είναι τα πλήρη κείμενα βιβλίων δημόσιας κυριότητας.

Το εγχείρημα αποδίδει όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα τα κείμενα σε ελεύθερα formats (.txt), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Μπορεί κάποιος να τα διαβάσει on line ή να τα κατεβάσει στον υπολογιστή του ή κάποια άλλη φορητή συσκευή (iPad, Kindle, Nook, Sony Reader, iPhone, iPod Touch, Android κ.ά.), από μια πολύ μεγάλη συλλογή e-books, που δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα, σε διάφορα formats (ακόμα και audio), χωρίς να απαιτείται κάποιο registration ή συνδρομή.

Σημαντικό βήμα για δημιουργία κβαντικών υπολογιστών

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τον Καναδά σημείωσε ένα σημαντικό επίτευγμα, που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην πολυπόθητη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι θα κάνουν υπολογισμούς πολύ ταχύτερα από οποιοδήποτε μηχάνημα μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να υλοποιήσουν το αινιγματικό φαινόμενο του κβαντικού «εναγκαλισμού» (ή κβαντικής εμπλοκής) σε πυρίτιο, το οποίο αποτελεί τη βάση των «τσιπ» των υπολογιστών.

Έτσι, θα μπορούσαν στο μέλλον να δημιουργηθούν κβαντικοί υπολογιστές με βάση τα κοινά «τσιπάκια», πράγμα που θα διευκόλυνε πρακτικά και οικονομικά την παραγωγική διαδικασία από τις υπάρχουσες βιομηχανίες ημιαγωγών.

Οι ερευνητές, υπό τον Τζον Μόρτον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», δημιούργησαν 10 δις κβαντικά εναγκαλισμένα ζεύγη και μάλιστα με υψηλή αξιοπιστία.

Τη δυνατότητα αυτή, ακριβώς, θέλουν να αξιοποιήσουν οι επιστήμονες, στο πλαίσιο ενός νέου είδους υπολογιστή που θα χρησιμοποιεί για προγραμματισμό τα «κβαντικά bits» (ή qubits). Έτσι, θα μπορεί να εξετάζει (επεξεργάζεται, μετρά, ελέγχει κ.λπ.) πολλές λύσεις ταυτόχρονα σε ένα πρόβλημα, χάρη στη χρήση πολλών παράλληλων κβαντικών καταστάσεων σε υπέρθεση μεταξύ τους, αντίθετα με τους τωρινούς συμβατικούς υπολογιστές που «δουλεύουν» με δυαδικά bits και μπορούν να ασχοληθούν με ένα πράγμα μόνο τη φορά.

Για να κατασκευαστεί, όμως, ένας κβαντικός υπολογιστής με σάρκα και οστά, η επόμενη πρόκληση θα είναι αυτός να μπορεί όχι μόνο να δημιουργεί πάνω από 1 εκατ. qubits, αλλά και να υπάρχει κβαντική εμπλοκή μεταξύ όλων αυτών. Έτσι η κατάσταση κάθε ενός qubit θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη κβαντικά όχι με ένα μόνο άλλο qubit στο πλαίσιο ενός ζεύγους, αλλά με τις καταστάσεις όλων των άλλων qubits ταυτόχρονα.

Προς το παρόν, το ρεκόρ ταυτόχρονης εμπλοκής (εναγκαλισμού) qubits είναι 12, άρα ο κβαντικός υπολογιστής θα αργήσει αρκετά μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Αυτό ακριβώς, πάντως, θα προσπαθήσουν να κάνουν από εδώ και πέρα, όπως είπαν οι ερευνητές, δηλαδή να «μπλέξουν» κβαντικά μεταξύ τους όλα μαζί τα ζεύγη των qubits.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

To επαγγελματικό παιχνίδι της δημιουργού του BlackBerry

«Σήμερα η Research In Motion επανακαθορίζει τις δυνατότητες του mobile computing με την αποκάλυψη του νέου, επαγγελματικής τάξεως tablet, ΒlackBerry PlayBook και του BlackBerry Tablet OS. Πρόσβαση στο Ίντερνετ χωρίς συμβιβασμούς, αληθινό multitasking, και απόδοση πολυμέσων με υψηλές επιδόσεις, με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας και υποστήριξης σε μια επαναστατική πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών, το BlackBerry PlayBook πραγματικά αλλάζει το παιχνίδι στην αναπτυσσόμενη αγορά των tablet», δηλώνει η καναδική Research In Motion

Το BlackBerry PlayBook έχει πάχος μικρότερο από 1,27 εκατοστά, βάρος 400 γραμμάρια και οθόνη με διαγώνιο 7 ίντσες. Αντλεί την επεξεργαστική του ισχύ από έναν διπύρηνο επεξεργαστή με χρόνο κύκλου ρολογιού 1GHz. Τις δουλειές του λειτουργικού συστήματος αναλαμβάνει το BlackBerry Tablet OS που υποστηρίζει «αληθινή συμμετρική πολυεπεξεργασία». Μαζί υποστηρίζουν την απρόσκοπτη εκτέλεση εφαρμογών στον ίδιο χρόνο σε μια οθόνη αφής που «ανταποκρίνεται τάχιστα».

Το λειτουργικό της RIM υποστηρίζει το Adobe Flash Player 10.1, Adobe Mobile AIR και την HTML5 και ως εκ τούτου επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα σάιτ, παιχνίδια ή άλλα media στο Web. Όπως επισημαίνει η RIM, μέχρι τώρα οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων προσπαθούσαν να γεφυρώσουν τους δύο κόσμους και να φέρουν στα κινητά περιεχόμενο από το WWW που ήταν φτιαγμένο για μεγάλες οθόνες. Αυτό το κενό δεν υφίσταται πλέον με τα tablet. Εντούτοις, η σύνδεση στο Ίντερνετ θα γίνεται έμμεσα, μέσω ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi ή μέσω σύνδεσης Bluetooth με το BlackBerry. Η υποστήριξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G προγραμματίζεται για επόμενα μοντέλα του PlayBook, δεν θα υπάρχει όμως στο πρότυπο.

To PlayBook έχει κάμερες στην μπροστινή και την πίσω πλευρά HD για τη λήψη βίντεο και συσκέψεις με βίντεο που μπορούν αμφότερες να καταγράφουν βίντεο σε υψηλή ανάλυση ταυτόχρονα. Το tablet της RIM έχει επίσης θύρα εξόδου HDMI για την σύνδεσή του με τηλεόραση. Υποστηρίζει στερεοφωνικό ήχο και έχει έναν media player «που ανταγωνίζεται τους καλύτερους στην αγορά».

Οι χρήστες του smartphone της RIM, του δημοφιλούς BlackBerry, μπορούν να συνδέσουν με Bluetooth το PlayBook με το smartphone, παρά το γεγονός ότι θα φέρουν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Ετσι, μπορούν να βλέπουν στην μεγαλύτερη οθόνη της ταμπλέτας, e-mail, έγγραφα, επαφές, ατζέντα, προγραμματισμένες εργασίες και γενικότερα όλο το περιεχόμενο που βρίσκεται ή είναι προσβάσιμο μέσω του smartphone (προσωρινά για λόγους ασφαλείας). Εξάλλου, είναι σαφές ότι η RIM απευθύνεται στην υπάρχουσα πελατειακή της βάση: τις επιχειρήσεις, που θέλουν να συνδέονται οι συσκευές που παραχωρούνται στους υπαλλήλους της με τους σέρβερ της και αποδίδουν τα αντίστοιχα δικαιώματα χρήσης στα εταιρικά δίκτυα.

Το λειτουργικό του tablet της RIM είναι βασισμένο στην αρχιτεκτονική QNX Neutrino, στην οποία βασίζονται επίσης εφαρμογές κρίσιμης σημασίας, όπως ο έλεγχος σε αεροπλάνα, τραίνα ή ιατρικό εξοπλισμό καθώς και στους βασικούς δρομολογητές του Διαδικτύου. Το λειτουργικό έχει αναπτυχθεί από την QNX Software, μια εταιρεία που εξαγόρασε νωρίτερα το 2010 η RIM.

To BlackBerry PlayBook αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2011 ενώ διεθνώς θα διατεθεί το επόμενο τρίμηνο του 2011. Πάντως, η εταιρεία άφησε αναπάντητο το ερώτημα της τιμής «της πρώτης επαγγελματικής ταμπλέτας στον κόσμο», όπως την χαρακτήρισε ο επικεφαλής της εταιρείας, Μάικλ Λαζαρίδης.

Από τον Οκτώβριο 2010 η RIM θα αρχίσει να εργάζεται με προγραμματιστές και πελάτες για την ανάπτυξη και τη δοκιμή του. Το BlackBerry Tablet OS SDK αναμένεται πολύ σύντομα και οι developer μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στη διεύθυνση www.blackberry.com/developers/tabletos.
Εξάλλου, το μεγάλο ίσως μειονέκτημα της ταμπλέτας της RIM έναντι του Apple iPad είναι οι εφαρμογές. Ήδη την υποστήριξή της σε αυτόν τον τομέα εξεδήλωσε η Amazon, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει μια εφαρμογή για την ανάγνωση των βιβλίων σε φορμά για το Kindle από το RIM BlackBerry PlayBook.

Η Apple «ετοιμάζει λεπτότερο iPad με κάμερα και USB»

To επόμενο iPad λέγεται ότι θα έχει οθόνη 9,7 ιντσών όπως το σημερινό μοντέλο

Νέα Υόρκη
Την άνοιξη του 2011 η Apple θα λανσάρει ένα iPad δεύτερης γενιάς με μικρότερο πάχος και βάρος, ενσωματωμένη κάμερα για βιντεοκλήσεις και θύρα mini USB, εκτιμούν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

Επικαλούμενοι πηγές στην αλυσίδα τροφοδοσίας της Apple, οι αναλυτές Χένρι Κινγκ και Κέβιν Λου αναφέρουν επίσης ότι τα σχέδια για ένα άλλο, μικρότερο iPad των 7 ιντσών, το οποίο φέρεται να ετοιμάζει η Apple, «δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί».

Σε περίπτωση που η εταιρεία λανσάρει τελικά μια τέτοια, μικρότερη ταμπλέτα, αυτό «είναι απίθανο» να συμβεί πριν από την κυκλοφορία του νέου iPad των 9,7 ιντσών.

Όπως σχολιάζει ο δικτυακός τόπος Apple Insider, η ενσωμάτωση κάμερας στην ταμπλέτα θα συμβάδιζε με το σχέδιο της Apple να προσφέρει τη λειτουργία FaceTime για βιντεοκλήσεις σε όσο γίνεται περισσότερες συσκευές.

Νωρίτερα το Σεπτέμβριο, ο ίδιος δικτυακός τόπος είχε την πληροφορία ότι το νέο iPad με λειτουργία FaceTime είχε περάσει σε «προχωρημένα στάδια δοκιμών».

Έκπληξη θα ήταν πάντως η υιοθέτηση της θύρας mini USB, δεδομένου ότι η Apple υποστηρίζει παραδοσιακά τη δική της θύρα και αντλεί σημαντικά έσοδα από τους κατασκευαστές περιφερειακών που χρησιμοποιούν τη δική της πρόταση σύνδεσης.

Το νέο δημοσίευμα έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Research In Motion, της εταιρείας που κατασκευάζει τα BlackBerry, ότι θα λανσάρει τον υπολογιστή-ταμπλέτα Playbook, με οθόνη 7 ιντσών, στις αρχές του 2011.

Microsoft και Tablet: Είναι ο «βασιλιάς» γυμνός;

Η φετινή CES κυριαρχείται από tablet, ο επικεφαλής της Microsoft  όμως δεν είχε παρά «γυμνούς» υπολογιστές για να επιδείξει ότι τα επερχόμενα Windows θα τρέχουν μια χαρά και σε ταμπλέτες.

Αντί να αποκαλύψει μια κομψή αντιπρόταση στο iPad, η Microsoft πήγε στη μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών με μια συλλογή από γυμνά, εκτεθειμένα εξαρτήματα. Η μεγαλύτερη είδηση που είχε να δώσει ήταν ότι η επόμενη έκδοση των Windows θα τρέχει στους επεξεργαστές που χρησιμοποιούν σήμερα τα tablet. Επέλεξε να κάνει σειρά παρουσιάσεων σε μισοφτιαγμένους υπολογιστές ενός λειτουργικού που έμοιαζε ίδιο κι απαράλλακτο με τα Windows 7.

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου tablet που να φέρει την χαρακτηριστική υπογραφή της χαρακτήρισε την παρουσία της Microsoft στο άνοιγμα της αυλαίας της CES και θύμισε σε όλους ότι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λογισμικού δεν έχει ακόμα βρει τρόπο να παίξει στην νέα αυτή κατηγορία. Δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να κερδίσει ένα αξιοσημείωτο μερίδιο σε αυτήν την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά. Εάν δεν τα καταφέρει εγκαίρως, τότε ίσως η παντοδυναμία της στα PC ίσως αποδειχτεί ανίσχυρη, αφού άλλες συσκευές θα κυριαρχήσουν στη νέα δεκαετία.

Ο Στηβ Μπάλμερ φάνηκε να βρίσκεται εκεί για να υπερηφανευτεί -δικαίως- για την επιτυχία του Kinect, του χειρισμού της παιχνιδομηχανής του με κινήσεις του σώματος-, για την ταχύτητα υιοθέτησης των Windows 7 και για τα ολοκαίνουργια Windows Phone 7, τα Windows για smartphone.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά για αναλυτές και επενδυτές που παρακολουθούν την μετοχή της να ανεβαίνει στα 30 δολάρια και να μειώνεται στα 20 επί μια δεκαετία. Στο μεταξύ, η αξία της μετοχής της Apple υπερτριπλασιάζεται από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone το 2007.

Βέβαια tablet με Windows και μάλιστα την τελευταία έκδοση, υπάρχουν στην CES 2011 και στην αγορά, ωστόσο η Microsoft δεν φαίνεται αποφασισμένη να τα προωθήσει. Εξάλλου, η επόμενη έκδοση του Android ειναι εκείνη που θεωρείται ότι θα ανταγωνιστεί το λειτουργικό του iPad και όχι κάποια έκδοση των Windows. Επιπλέον, τα Windows 7 θεωρούνται ήδη αποτυχημένα στα tablet, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί σχεδιάστηκαν έχοντας κατά νου το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Έτσι, θεωρείται ότι απλά θα κρατήσουν ανοικτό το δρόμο για τα Windows 8.

H Microsoft φαίνεται ότι έκανε ένα σφάλμα: έδωσε μεγάλη αξία στα netbook και παραμέλησε τα tablet, σε αντίθεση με την Apple η οποία έκανε ακριβώς το αντίθετο: αγνόησε παντελώς τα netbook και κυριολεκτικά επιτέθηκε με τα tablet.

Από την άλλη, η Microsoft δεν είναι μια εταιρεία που μπορεί κανείς εύκολα να αγνοήσει. Με 40 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά στα ταμεία της σίγουρα μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιονδήποτε ανταγωνισμό. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 29% και τα έσοδά της κατά 7^% το τελευταίο οικονομικό έτος που τελείωσε τον Ιούνιο, όταν άλλες εταιρίες μάχονταν την οικονομική κρίση.

Οσο για τον Μπάλμερ, μπορεί το κοινό να τον μισεί, οι επενδυτές όμως τον λατρεύουν. Από την άλλη, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζουν ότι η απώλεια της απόλυτης κυριαρχίας της Microsoft από τα PC, ή μάλλον καλύτερα από το κυρίαρχο μέσο computing που ίσως πάψει να είναι το PC, μπορεί να επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην εταιρεία, να ραγίσει το γυαλί.

Μια άλλη άποψη είναι ότι ότι περνά στις μάζες, τελικά φτάνει και στις επιχειρήσεις και ως εκ τούτου τα iPad θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ο δούρειος ίππος που θα αυξήσει τις πωλήσεις Mac στις επιχειρήσεις.

Πάντως, για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Microsoft είχε στο παρελθόν, πριν από μια δεκαετία παρουσιάσει tablet, απέτυχε όμως να τα προωθήσει μαζικά στους καταναλωτές. Ήταν συσκευές ακριβές (πάνω από 2.500 δολάρια) που παρουσιάζονταν ως ιδανικές για τις επιχειρηματίες, κάτι σαν σούπερ notebook που αναδιπλώνονταν, είχαν πενάκι και καταλάβαιναν χειρόγραφες σημειώσεις. Για του λόγου το αληθές, δείτε το σχετικό φωτορεπορτάζ δεξιά για τα Tablet PC του 2000 και τα Tablet PC του 2010.

Συνέδριο για εφαρμογές σε smartphone στις 2 Φεβρουαρίου 2011

1ο InfoCom Smartphones & Apps
The Only Way is... App!

Το 1ο Συνέδριο Smartphones & Εφαρμογών για Κινητά «InfoCom Smartphones & Αpps» θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, των Ψηφιακών Ενισχύσεων και του ΙΑΒ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας, SmartPress Α.Ε., «η εκπληκτική άνοδος της δημοτικότητας των smartphone, που ήδη πλησιάζουν το 25% της αγοράς και η εκρηκτική αύξηση του μεριδίου τους (+166% το τελευταίο τρίμηνο του 2010), φέρνουν στο προσκήνιο το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω τους. Η αρχή έγινε από την Apple με το iOS και ακολούθησαν η Google με το Android, η Nokia με το ovi, η Microsoft με τα Windows Phone 7 και η Samsung με το bada. Ένας θαυμαστός, καινούργιος κόσμος γεννιέται. Ο κόσμος των εφαρμογών. Νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέες προσεγγίσεις, νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες. Είναι μάλιστα απόλυτα ξεκάθαρο, πως οι εφαρμογές ήρθαν για να μείνουν, αφού εκτός από τα κινητά τηλέφωνα τις συναντάμε ήδη στις τηλεοράσεις, αλλά και σε κάθε συμβατή συσκευή. Οι τέσσερεις πυλώνες του οικοσυστήματος, συσκευές - λειτουργικά - εφαρμογές – δίκτυα,  συνθέτουν το οικοδόμημα της νέας ανερχόμενης οικονομίας, που προσφέρει πολλές ευκαιρίες για διέξοδο από την κρίση. Αυτό άλλωστε σηματοδοτεί ο κεντρικός τίτλος του συνεδρίου: The only way is App! » Οι ενότητες του πρώτου συνεδρίου για τις εφαρμογές σε smartphone είναι:
Ενότητα 1: Brave New Apps World
Στη συγκεκριμένη ενότητα θα συμμετέχουν οι κατασκευαστές των συσκευών Smartphones, οι οποίοι θα κληθούν να αναπτύξουν τη στρατηγική τους και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με βάση την εμπειρία που έχουν αποκομίσει, τους στόχους αλλά και τις επιθυμητές συνέργειες. Παράλληλα, εκπρόσωποι των δικτύων κινητής τηλεφωνίας -τόσο με το ρόλο του καναλιού παροχής δεδομένων προς το τελικό χρήστη, όσο και με το ρόλο των αλυσίδων λιανικής πώλησης- θα τοποθετηθούν σχετικά με το ρόλο που κατέχουν, αλλά κυρίως διεκδικούν, στο οικοσύστημα.
Ενότητα 2: Let’s make an App
Εκπρόσωποι από τις βασικές πλατφόρμες (Apple OS, Android, Windows Phone 7, ovi και bada), θα αναπτύξουν τα σημεία υπεροχής της κάθε μίας από αυτές και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για το επιχειρηματικό μοντέλο συνεργασίας προς τους ανεξάρτητους προγραμματιστές. Θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες παραμετροποίησης που δίνει η κάθε πλατφόρμα, η ευκολία προγραμματισμού πάνω σε αυτήν, καθώς και οι διαδικασίες εγγραφής και πιστοποίησης εφαρμογής, σημεία που αποτελούν κριτήριο για τους developers όσον αφορά την επιλογή περιβάλλοντος προγραμματισμού.
Ενότητα 3: Show me your App
Ο λόγος στους προγραμματιστές! Αυτοί προμηθεύουν με «τροφή» το οικοσύστημα και γεμίζουν τα App Stores, αλλά και τις οθόνες των Smartphones, με τις εφαρμογές τους. Στη συγκεκριμένη ενότητα θα κληθούν να δείξουν τα βήματα μέσω των οποίων, μία ιδέα γίνεται εφαρμογή και να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα case studies και success stories, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Ενότητα 4: Show me the money!
Οι προηγούμενες ενότητες θα αποτελέσουν εφαλτήριο συζήτησης της καταληκτικής ενότητας, όπου θα συζητηθούν τα επιχειρηματικά μοντέλα και οι συνέργειες. Στελέχη από διαφορετικούς τομείς της αγοράς θα συζητήσουν για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του νεότευκτου οικοσυστήματος.
Apps Land!!!
Στο 1ο InfoCom Apps θα υπάρχει πρόβλεψη της “πρόσωπο με πρόσωπο” επαφής των εμπλεκομένων, ιδιαίτερα σε επίπεδο εφαρμογών, όπου προγραμματιστές και εταιρίες λογισμικού, θα επιδείξουν τις λύσεις και τις προτάσεις τους, τόσο σε ειδικευμένες ανάγκες όσο και σε γενικότερα μοντέλα επιχειρησιακών και επιχειρηματικών προσεγγίσεων. Η Oργανωτική Eπιτροπή, φιλοδοξεί να αναπτύξει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα διαδραστικό περιβάλλον, όπου όλοι οι πυλώνες του οικοδομήματος θα αλληλεπιδράσουν σε πραγματικές συνθήκες και θα τεθούν οι βάσεις για ένα υγιές και αποδοτικό για όλους, οικοσύστημα.
Smartphones & Apps Awards
Στο πλαίσιο του 1ου InfoCom Apps θα απονεμηθούν από την Οργανωτική Επιτροπή βραβεία στις εταιρείες & τα πρόσωπα που διακρίθηκαν για την δημιουργικότητα τους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αγοράς και της τεχνολογίας.

Πάνω από 100 ταμπλέτες στη φετινή έκθεση CES, το Android 3.0 στο επίκεντρο

Σε αντίθεση με το iPad, το Motorola Xoom παίζει Flash αφού φέρει Android



Σε αντίθεση με το iPad, το Motorola Xoom παίζει Flash αφού φέρει Android.
  Λας Βέγκας
To Motorola Χoom, ένας υπολογιστής-ταμπλέτα βασισμένος στο λειτουργικό σύστημα Android 3.0 της Google, φαίνεται να κλέβει την παράσταση στο φετινό Consumer Electronics Show, στο οποίο εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν περισσότερες από 100 ταμπλέτες.

Η Washington Post χαρακτήρισε την πρώτη ταμπλέτα της Motorola ως τον «πλέον υποσχόμενο ανταγωνιστή του iPad».

Μέχρι σήμερα το λειτουργικό σύστημα της Google χρησιμοποιούνταν κυρίως σε smartphone, ωστόσο η έκδοση 3.0 είναι ειδικά προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της ταμπλέτας.

Ο κολοσσός της αναζήτησης ανακοίνωσε ότι οι συσκευές που τρέχουν Android έχουν πλέον ξεπεράσει τις 100.

Το Xoom έχει οθόνη 10,1 ιντσών, διαθέτει εμπρόσθια και οπίσθια κάμερα και, σε αντίθεση με το iPad, υποστηρίζει την τεχνολογία Flash της Adobe. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το Flash θα είναι σημαντικό ατού των ανταγωνιστών της Apple.

Η Microsoft, πάντως, παραμένει απούσα από το παιχνίδι -οι ταμπλέτες με Windows 7 είναι λιγοστές και δεν έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Απούσα παραμένει και η HP, η οποία πάντως έχει προαναγγείλει για το 2011 μια ταμπλέτα που θα τρέχει το WebOS της Palm.

Η Dell παρουσίασε το Streak 7 με οθόνη 7 ιντσών, ενώ η νοτιοκορεατική Asus ποντάρει σε «υβριδικές» συσκευές που συνδυάσουν ταμπλέτα και φορητό.

Μια ιδιαίτερη πρόταση στη CES είναι το Qooq της γαλλικής Unowhy, το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά ως ψηφιακό βιβλίο μαγειρικής.

Σύμφωνα με το Consumer Electronics Association, το φορέα που διοργανώνει τη CES στο Λας Βέγκας,  οι πωλήσεις των ταμπλετών θα διπλασιαστούν φέτος στις 30 εκατομμύρια μονάδες.

Ακόμα πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της εταιρείας αναλύσεων Gartner, η οποία προβλέπει πάνω από 55 εκατομμύρια πωλήσεις.

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Η AMD Λανσάρει τα ταχύτερα μοντέλα των τετραπύρηνων και εξαπύρηνων επεξεργαστών

Οι βραβευμένοι επεξεργαστές Phenom™ II της AMD συνδυασμένοι με το Radeon™ HD 6000 Series Graphics της AMD διασφαλίζουν Την Απόλυτη Οπτική Εμπειρία (The Ultimate Visual Experience™) για ψυχαγωγία υψηλής ευκρίνειας.
Σήμερα η AMD (NYSE:AMD) ανακοίνωσε τους νέους επεξεργαστές για desktop συμπεριλαμβανομένου και του ταχύτερου τετραπύρηνου επεξεργαστή για desktop. Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές έρχονται να προστεθούν στο βραβευμένο οκταπύρηνο chipset της AMD που λανσαρίστηκε πρόσφατα, την AMD Radeon™ HD 6000 series graphics για PCs που καθιστά δυνατές τις ολοζώντανες τρισδιάστατες εμπειρίες υψηλής ευκρίνειας με GPU-accelerated multimedia performance. Χάρη σε αυτές τις πρόσφατες τεχνολογίες, οι gamers και οι fans των PCs μπορούν να απολαύσουν την Απόλυτη Οπτική Εμπειρία (The Ultimate Visual Experience™) σε ένα νέο PC featuring VISION Black Technology από την AMD.
• O επεξεργαστής AMD Phenom™ II X4 975 Black Edition αποτελεί τον ταχύτερο τετραπύρηνο επεξεργαστή της AMD
• Ο επεξεργαστής AMD Phenom™ II X6 1065T αποτελεί το νέο εξαπύρηνο επεξεργαστή που συνδυάζει την υψηλή απόδοση, το χαμηλό 95W TDP, και την τεχνολογία Turbo CORE της AMD.
Γιατί:
Η ανάπτυξη του 3D ψηφιακού media content υψηλής ευκρίνειας έχει οδηγήσει την οπτική εμπειρία σε νέα επίπεδα. Ο πλουραλισμός της VISION Technology-based PCs δημιουργεί σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες για τους καταναλωτές, όπως περιήγηση στο Internet για video entertainment, δημιουργώντας αναμνήσεις με video και φωτογραφίες και το να παίζουν PC games με έντονα γραφικά.
Ποιος:
Όλοι όσοι αναζητούν ένα νέο computer πολυπύρηνης τεχνολογίας, versatile platform options, video υψηλής ευκρίνειας και γραφικά 3D θα επωφεληθούν από ένα νέο PC που διαθέτει την τεχνολογία VISION της AMD.

ICONIA Tab A500… άλλη μια νέα ταμπλέτα, είσοδος και της Acer στην «αρένα»

Χωρίς καμία αμφιβολία πλέον, η διαμάχη μεταξύ των εταιρειών για την προτίμηση των καταναλωτών στη νέα κατηγορία συσκευών τύπου ταμπλέτας είναι πασιφανής. Έχοντας πριν από έναν χρόνο κάνει το πρώτο -και κατευθυντήριο για τις υπόλοιπες- βήμα η εταιρεία Apple με την ταμπλέτα «iPad», στην έκθεση τεχνολογίας καταναλωτικών προϊόντων CES 2011, που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στις Η.Π.Α., η γκάμα ταμπλετών από διάφορες φίρμες, γνωστές και μη, μικρές ή μεγάλες, σίγουρα είναι πολυπληθής – πάντα για μια κατηγορία συσκευών που έχει χρόνο ζωής μόλις 12 μήνες και για την ακρίβεια, με παρουσία μιας και μόνο συσκευής (iPad) για τους πρώτους 10 μήνες περίπου, καθώς ανταγωνιστικές ταμπλέτες (πχ. Samsung Galaxy Tab) διατέθηκαν πριν από 2 μήνες περίπου.

Η Acer, όπως και άλλα ονόματα του χώρου της τεχνολογίας, αποφάσισε να εισέλθει και εκείνη στην «αρένα», χωρίς τσιγκουνιές, περιστροφές ή όπως λέει ο λαός μας χωρίς «τάση για αρπαχτή», με την ταμπλέτα ονόματι «ICONIA Tab A500».

Η νέα αυτή ταμπλέτα διαθέτει οθόνη αφής 10.1 ιντσών (δυστυχώς χωρίς να αναφέρεται η ανάλυση, εμείς εικάζουμε ότι βρίσκεται μεταξύ των 1024x600 και 1366x768 γραμμών) και κάνει χρήση του Λειτουργικού Συστήματος (OS) της Google, δηλαδή το «Android» έκδοσης 2.2 (Froyo), ενώ όταν θα διατεθεί στη λιανική, θα είναι έτοιμο να δεχθεί τη νέα έκδοση 3.0 με κωδική ονομασία «Honeycomb».

Ο «εγκέφαλος» της ταμπλέτας είναι ο ισχυρός «Tegra 2» επεξεργαστής δύο πυρήνων της nVIDIA (δύο τσιπ / επεξεργαστές συμπτυγμένοι σε ένα τσιπ) με συχνότητα λειτουργίας στο 1GHz.

Αυτή η επιλογή από μεριάς Acer για τον κεντρικό εγκέφαλο ίσως να αποδειχθεί σοφή, καθώς οι επιδόσεις του συγκεκριμένου τσιπ σε 3D παιχνίδια (όπου «3D» εννοούμε τα κλασικά παιχνίδια και όχι αυτά των τριών διαστάσεων για ειδικές 3D τηλεοράσεις) είναι αξιοσημείωτες, ενώ παράλληλα προσφέρει «άνεση» στο σερφάρισμα στο Διαδίκτυο (με υποστήριξη Flash 10.1, ας είναι καλά το «Android» γι’ αυτό) και γενικότερα ομαλή ροή χρήσης της ταμπλέτας. Επίσης, η ενσωματωμένη θύρα τύπου mini HDMI σημαίνει ότι η ταμπλέτα ICONIA Tab A500 θα μπορεί να συνδεθεί τηλεόραση HD και να προβάλλει βίντεο ποιότητας Full HD ή αλλιώς 1080p.

Παράλληλα, υπάρχει ποικιλία υποδοχών / θυρών, κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον για μια ταμπλέτα, όπως μια θύρα τύπου mini USB αλλά και μια επιπλέον φουλ-μεγέθους USB, άλλη μια ειδικά για φόρτιση ρεύματος, ένα ειδικό dock connector (προφανώς για μελλοντικές επεκτάσεις, εξειδικευμένα περιφερειακά), υποδοχή για κάρτα SIM (κάτι που υποδηλώνει ενδεχομένως υποστήριξη τηλεφωνικών κλήσεων;), θύρα για κάρτες μνήμης τύπου microSD, ενώ στο πλάι υπάρχει ακόμα και «γραναζάκι» που ρολάρει για ρύθμιση της έντασης του ήχου.

Ο τελευταίος αποδίδεται από δύο στερεοφωνικά ηχεία, ενώ μπορεί να μεταφερθεί και σε εξωτερικά ακουστικά διά της παρεχόμενης θύρας / εξόδου ήχου. Τέλος, στο πίσω μέρος υπάρχει η υποχρεωτική πια κάμερα (χωρίς δυστυχώς να αναφέρονται τα MPixel της) με Flash τύπου LED. Αρκετά ενδιαφέρουσα ταμπλέτα θα λέγαμε, αναμένουμε όμως ακόμα περαιτέρω πληροφορίες, όπως η τιμή και ημερομηνία λιανικής διάθεσης.

Στην τελική ευθεία η διπύρηνη κάρτα γραφικών της Nvidia

Το περίπτερο της EVGA στην έκθεση CES περιλαμβάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κάρτα γραφικών, η οποία φαίνεται να είναι ο νέος διακαής πόθος των απανταχού enthusiasts. Αν κι επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα ακόμη, η νέα διπύρηνη κάρτα της Nvidia είναι γεγονός και σύντομα θα τη δούμε στην αγορά.
Η EVGA δε λέει κουβέντα για την κάρτα που φιλοξενεί στο περίπτερό της, πέρα από το ότι πρόκειται για ένα "μελλοντικό διπύρηνο προϊόν". Βέβαια, το γεγονός ότι οι κάρτες γραφικών της εταιρείας βασίζονται αποκλειστικά σε πυρήνες της Nvidia, οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι έχουμε μπροστά μας την πρώτη διπύρηνη υλοποίηση της Nvidia μετά από πολύ καιρό.
Κατά πάσα πιθανότητα, η κάρτα φιλοξενεί δύο πυρήνες GF110, οι οποίοι συνεπάγονται αυξημένες θερμοκρασίες, εξ ου και η ανάγκη για τρεις ανεμιστήρες. Διακρίνονται, επίσης, δύο 8-pin connectors, τρεις έξοδοι DVI και ο SLI connector. Φυσικά, δε γνωρίζουμε τίποτα ακόμα για τις συχνότητες των πυρήνων, ούτε για τις προδιαγραφές της μνήμης ή των shaders. Εξάλλου, η κάρτα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τελικό στάδιο ανάπτυξης, οπότε είναι λογικό να υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες.
Η επερχόμενη κάρτα θα "κονταροχτυπηθεί" με τη Radeon HD 6990 της AMD, η οποία θα περιλαμβάνει δύο πυρήνες Cayman.

Σε λίγες ώρες «έσπασαν» το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple

Λίγες ώρες μετά τα εγκαίνιά του την Πέμπτη, το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple που πουλά εφαρμογές για τους υπολογιστές Mac παραβιάστηκε από χάκερ που κατάφεραν να δημιουργήσουν πειρατικά αντίγραφα των προγραμμάτων. Ειδικοί προειδοποιούν τώρα για πειρατικά app παγιδευμένα με κακόβουλο κώδικα.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο Register, πολλοί από τους προγραμματιστές που πωλούν εφαρμογές στο νέο Mac App Store αγνόησαν τη συμβουλή της Apple για την επικύρωση των αποδείξεων αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά app, όπως το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Angry Birds, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι από άλλους χρήστες ως πειρατικά αντίγραφα, αρκεί να αντιγραφεί με «αποκοπή και επικόλληση» ο κωδικός αγοράς.

Αυτή η μέθοδος πειρατείας φαίνεται ότι δεν είναι η μόνη: όπως αναφέρει το BBC, η ομάδα χάκερ «Hackulous» υποστηρίζει ότι δημιούργησε ένα πρόγραμμα με την ονομασία Kickback, το οποίο μπορεί να παραβιάσει την προστασία οποιασδήποτε εφαρμογής του καταστήματος.

Η ίδια ομάδα είχε παλαιότερα καταφέρει να σπάσει το σύστημα κατά της πειρατείας που χρησιμοποιείται στο iPhone και στο iPad.

Οι Hackulous διαβεβαιώνουν πάντως ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα στην Apple και τους προγραμματιστές, γι΄αυτό και θα καθυστερήσουν τη δημοσιοποίηση του Kickback.

Ακόμα πιο ανησυχητική ήταν η προειδοποίηση της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών Sophos. Όπως γράφει ο Τσέστερ Ουισνιέφσκι, σύμβουλος ασφάλειας της εταιρείας, «δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν έβλεπα την εμφάνιση αγορών για πειρατικά αντίγραφα εφαρμογών, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι παγιδευμένες και να προκαλούν μη αναμενόμενα αποτελέσματα».

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Η Dell παρουσιάζει Tablet Android 7''

Μετά τη Samsung, η Dell εισέρχεται αθόρυβα στη μάχη για την κατάκτηση του μεριδίου του λέοντος στη αναδυόμενη αγορά των υπολογιστών-ταμπλέτες. Ο επικεφαλής της εταιρείας Μάικλ Ντελ ανέβηκε στο βήμα του ετήσιου συνεδρίου της Oracle επιδεικνύοντας ένα tablet 7 ιντσών.

Το tablet της Dell δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη. Τον Ιούνιο είχε προηγηθεί το Dell Streak ένα tablet με οθόνη αφής 5 ιντσών (12,5 εκατοστά), βασισμένο στο (ανοικτό) Android, με υποστήριξη Flash, το οποίο λειτουργεί και ως τηλέφωνο και φυσικά, υποστηρίζει την εκτέλεση πολλαπλών εφαρμογών ταυτόχρονα (multitasking).

O Μάικλ Ντελ ήταν λακωνικός αν και τα νούμερα που ανέφερε είπαν ό,τι χρειαζόταν: τα tablet θα συνεισφέρουν σημαντικά έσοδα στην Dell, τα οποία συνολικά το 2010 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Dell τοποθετεί το Dell Streak ανάμεσα στα smartphone και τα netbook/notebook και υποστηρίζει ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή εν κινήσει -διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή για ασύρματη δικτύωση μέσω Wi-Fi, Bluetooth και 3G. Βασίζεται στην πλατφόρμα της Qualcomm με τον επεξεργαστή Snapdragon 1GHz.

Η Dell αυτή τη φορά επιτίθεται ταχύτατα στο ήδη δημοφιλές iPad της Apple, αφού διέκρινε ότι υπάρχει χώρος στην αγορά για μια ακόμα συσκευή «ανάμεσα στα smartphone και στα netbook/notebook». Θεωρεί δε τις προδιαγραφές του Streak εξαιρετικές για την χρήση του ως GPS (βασισμένο στους χάρτες του Google και την υπηρεσία Google Maps), ως συσκευή προβολής ταινιών και φωτογραφιών, καθώς και ακρόασης μουσικής, ως εργαλείο social networking και κυρίως, ως προτιμόμενη συσκευή πλοήγησης στο WWW. Τονίζει με έμφαση το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα έναντι του iPad: το Dell Streak είναι και κινητό τηλέφωνο, υποστηρίζει το multitasking και βασίζεται στο Android με πλήθος widget και εφαρμογών και το αναπτυσσόμενο Android Market.

Με «διαφορετικά» tablet επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις η AsusTek το 2011

Με την ποικιλία επιχειρεί η AsusTek Computer να κερδίσει την προτίμηση όσων δελεάζονται από τη νέα κατηγορία υπολογιστών-ταμπλέτες που γεννήθηκε μετά το Apple iPad. Η ταϊβανέζικη εταιρεία δημιούργησε δύο νέες υβριδικές προτάσεις, η μία με ένα laptop που χωρίζεται στα δύο για να λειτουργήσει ως tablet και η δεύτερη, με ένα tablet που έχει συρόμενο πληκτρολόγιο. (δείτε  σχετικές φωτογραφίες δεξιά).

Πόσο «πολλά» είναι 55 εκατομμύρια tablet;

Όπως η Apple, αδιαμφισβήτητα, δημιούργησε την αγορά των tablet με το iPad, έτσι και η Asus είχε προ τριετίας δημιουργήσει αυτή των οικονομικών μικροσκοπικών φορητών netbook με τη σειρά Eee PC. Ωστόσο, η αγορά αυτή νιώθει ήδη έντονα την πίεση από την αυξημένη ζήτηση για tablet. Η εταιρεία μελετών Gartner εκτιμά ότι το 2011 θα πουληθεί εντυπωσιακός αριθμός tablet, η πλειονότητα των οποίων θα φέρουν το «μήλο», αφήνοντας όμως αρκετά μεγάλο περιθώριο και για άλλες προτάσεις. Η Gartner υπολογίζει ότι θα πουληθούν περί τα 55 εκατομμύρια tablet το 2011, από τα οποία (μόλις) 10-15 εκατομμύρια δεν θα έχουν την επωνυμία της Apple.

Eee Pad Tranformer: Αποσπώμενο πληκτρολόγιο, 10,1'', Android 3.0, Nvidia Tegra 2 από $399

Όταν το Transformer τοποθετείται σε σταθερό docking station (ένα πλήρες πληκτρολόγιο) μοιάζει με laptop. Όταν ανοίξει, η οθόνη αποσπάται από το πληκτρολόγιο. Έχει οθόνη αφής με διαγώνιο 10,1 ίντσες  και πάχος  μισή ίντσα (1,25 εκατοστά). Το Tranformer θα βασίζεται στην νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android γνωστή ως Honeycomb, η οποία προορίζεται ειδικά για tablet παρά για smartphone. Η συσκευή θα έχει εξαιρετικά αυξημένη αυτονομία 16 ωρών και θα αντλεί την επεξεργαστική του ισχύ από έναν διπύρηνο Nvidia Tegra 2. Η διάθεση θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2011 σε τιμές που θα ξεκινούν από τα 399 δολάρια και δεν θα ξεπερνούν τα 700 δολρια ανάλογα με τη σύνθεση.

Eee Pad Slider: Κρυμμένο πληκτρολόγιο

Το δεύτερο laptop-tablet που έδειξε η AsusTek Computer πριν ανοίξει τις πύλες της η έκθεση ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας ήταν το Slider. Έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά σε επεξεργαστή και οθόνη, όμως το πληκτρολόγιό του δεν είναι αποσπώμενο, αλλά συρόμενο. Η συσκευή έχει μεγαλύτερο πάχος (1,8 εκατοστά) και θα αρχίσει λίγο αργότερα η διάθεσή του (τον Μάιο στις ΗΠΑ σε υψηλότερες τιμές, από 500 έως και 800 δολάρια).

Eee Slate, Eee Pad MeMO: Windows 7, μεγάλες οθόνες, ισχυροί επεξεργαστές, ακριβότερα tablet

Το Slate θα τρέχει Windows 7 και θα έχει οθόνη αφής 12,1 ιντσών με ανάλυση 1280x800 pixel. Θα κυκλοφορήσει με σκληρό δίσκο 34GB και 64GB και διπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i5. Το Slate θα πωλείται από 1000 έως και 1.100 δολάρια τον Ιούνιο.

Το MeMO θα έχει μικρότερη οθόνη αφής 7 ιντσών και επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon. Θα τρέχει την έκδοση Honeycomb του Android και η τιμή του θα ξεκινά από τα 500 δολάρια και θα φτάνει τα 700 δολάρια, όταν κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.

Όλα τα tablet θα αναπαράγουν βίντεο υψηλής ανάλυσης και θα έχουν κάμερες εμπρός και πίσω για λήψη φωτογραφιών και επικοινωνία με βίντεο, εκτός από το «μεγάλο» Slate που θα αρκείται σε μια εμπρόσθια κάμερα.

Η Toshiba πειραματίζεται: laptop με 3D οθόνη χωρίς γυαλιά!

Οι εταιρείες τεχνολογίας πάντοτε είχαν στα εργαστήριά τους νέες τεχνολογίες πολύ πριν τις διαθέσουν στο καταναλωτικό κοινό, είτε γιατί ακόμα τις τελειοποιούν είτε γιατί ακόμα έχουν υψηλό κόστος λιανικής ή, τέλος, γιατί κρίνουν ότι δεν έχει έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή διάθεσης σε σχέση με τις ανταγωνίστριες εταιρείες. Μάλιστα τα «παλιά χρόνια» (ήτοι δεκαετία ’80s), πριν από την κυριαρχία των υπολογιστών «PC and Compatibles» από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας (’90s), όταν κυκλοφορούσαν οι υπολογιστές «home micros» με τεράστια επιτυχία, οι εταιρείες προέβαιναν σε εσωτερικές αλλαγές των τσιπ χωρίς να ενημερώνουν χρήστες ή / και περιοδικά του Ειδικού Τύπου (www δεν υπήρχε ακόμα) καθαρά για λόγους «ήπιου testing», κοινώς «αν δουλεύει και το δεν το πάρουν χαμπάρι οι χρήστες, όλα ΟΚ – αν όμως το πάρουν και κυρίως αν δεν δουλεύει [ο υπολογιστής] σωστά, απλώς επαναφέρουμε τα προηγούμενα τσιπ και πάλι όλα ΟΚ».

Ευτυχώς, από τότε πέρασαν δύο δεκαετίες, οι εταιρείες συμμορφώθηκαν κατά κάποιον τρόπο και σχεδόν σταμάτησαν αυτού του είδους τις πρακτικές, επιδεικνύοντας πλέον τις προθέσεις, τις υπο-ανάπτυξη νέες τεχνολογίες και τα επερχόμενα συστήματα σε ειδικές εκθέσεις τεχνολογίας. Σε αυτό το μοτίβο κινείται μεταξύ άλλων και η Toshiba, η οποία φαίνεται ότι έχει θέσει τον στόχο να μας προσφέρει την τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης πέραν των τηλεοράσεων – αλλά χωρίς γυαλιά (οι λεγόμενες αυτό-στερεοσκοπικές οθόνες).

Πριν από λίγο καιρό είχε επιδείξει μια ταμπλέτα (η νέα μόδα gadget) με εξαιρετική δυνατότητα 3D απεικόνισης άνευ ειδικών γυαλιών.
Αυτές τις μέρες παρουσίασε έναν υπολογιστή στην κατηγορία των λάπτοπ, σε αρχικό / πειραματικό στάδιο ακόμα, με δυνατότητα απεικόνισης 3D υλικού – πάντα χωρίς την ανάγκη να φοράμε τα ειδικά (και ενοχλητικά κατά πολλούς) γυαλιά.

Σε αυτό το σημείο να κάνουμε μια διευκρίνιση, όσον αφορά στις δύο διαφορετικές τεχνολογίες 3D απεικόνισης για το οικιακό περιβάλλον (όχι για τον κινηματογράφο): η μία απαιτεί γυαλιά (στερεοσκοπική), η άλλη όχι (αυτό-στερεοσκοπική). Όμως με την πρώτη ο θεατής μπορεί να κάτσει σχεδόν σε όποιο σημείο / γωνία / απόσταση επιθυμεί σε σχέση με την 3D οθόνη / τηλεόραση, ενώ στη δεύτερη πρέπει να παρακολουθεί υπό συγκεκριμένη γωνία (στην ουσία κάθετα) και απόσταση – μια μικρή απόκλιση και η 3η Διάσταση «πάει περίπατο».

Η Toshiba όμως έχει διαφορετική άποψη, καθώς το λάπτοπ της οικογένειας «Toshiba Qosmio» που επέδειξε έχει απεικόνιση 3D χωρίς γυαλιά, αλλά δεν έχει την «ασθένεια» της φιξαρισμένης απόστασης / γωνίας θέασης, με απλά λόγια δηλαδή ο χρήστης κινούμενος δεξιά-αριστερά παραμένει να βλέπει το τρισδιάστατο εφέ, φυσικά χωρίς γυαλιά, όπως προαναφέραμε. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ενσωματωμένη κάμερα του λάπτοπ (δεδομένο χαρακτηριστικό πλέον σε όλα τα λάπτοπ), η οποία «παρακολουθεί» συνεχώς τη θέση του κεφαλιού / μάτια του χρήστη, έτσι ώστε να «περιστρέψει» αυτόματα την τρισδιάστατη απεικόνιση προς την πρέπουσα γωνία. Αυτή η «περιστροφή» βάσει της παρακολούθησης από την κάμερα, προσφέρει στον χρήστη 3D εφέ, χωρίς γυαλιά και κυρίως χωρίς να πρέπει να είναι «καρφωμένος» σε συγκεκριμένη απόσταση και γωνία από την οθόνη.

Προς το παρόν, η Toshiba δηλώνει πως το όλο εγχείρημα είναι υπό ανάπτυξη ακόμα, πρέπει να διανύσει περαιτέρω χρόνο στα εργαστήρια, με πιθανή έλευση στα ράφια των καταστημάτων προς το τέλος του 2011. Η μοναδική -επίσημα- συσκευή που θα είναι 3D και χωρίς γυαλιά, είναι η επερχόμενη τον Μάρτιο 2011 φορητή παιχνιδοκονσόλα ονόματι Nintendo 3DS, για την οποία ήδη οι πρώτες εντυπώσεις είναι άκρως ενθουσιώδεις.

Το iPad αντικαθιστά τα βιβλία στα σχολεία των Αμερικανών

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, και για να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι στις ζωές των Αμερικανών μαθητών, οι οποίοι επέστρεψαν στα θρανία μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές έχοντας στα χέρια τους iPad αντί για βιβλία.


Έτσι λοιπόν, από τη προσχολική αγωγή, στο γυμνάσιο και στα σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες που σταδιακά υιοθετούν τη συσκευή, τα σχολεία προτιμούν τα iPad για να ενισχύσουν τη διδασκαλία και να κάνουν, μεταξύ άλλων, ευκολότερη την κατανόηση μαθηματικών προβλημάτων αλλά και των ιστορικών γεγονότων με τη χρήση βίντεο και κινούμενων εικόνων. Κάποιοι καθηγητές ευελπιστούν ότι θα παρακινήσουν τους μαθητές να ολοκληρώνουν τις εργασίες για το σπίτι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι στη Νέα Υόρκη, τη Καλιφόρνια και το Σικάγο οι παραγγελίες από τα δημόσια σχολεία ξεπερνούν σε ύψος τα 4 εκατομμύρια δολάρια. Πολλές εκατοντάδες συσκευές θα διατεθούν στο προσωπικό και τους μαθητές, αλλά υπάρχει και πρόβλεψη για αγορά εφαρμογών με εκπαιδευτική αξία.

Από την πλευρά της η Apple φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για την σχολική αγορά και προετοιμάζει σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους εκπαιδευτικό υλικό ενώ παρέχει στις σχολικές μονάδες και έκπτωση 10%.

Η τιμή των iPad είναι μάλλον αρκετά υψηλή και σε μία εποχή περιορισμού του προϋπολογισμού για πολλά σχολεία, διατυπώνονται ερωτήματα για το αν τα έξοδα είναι δικαιολογημένα.
Πολλά smartphone θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα iPad και σε μικρότερη τιμή μάλιστα.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

iPhone 4 «Κοιμήθηκε» το ξυπνητήρι του τις δύο πρώτες μέρες του 2011

Τι κοινό είχαν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πέρασαν τα δύο πρώτα 24ωρα του 2011 στο κρεβάτι παρά τη θέλησή τους; Ένα υπερσύγχρονο iPhone, στο οποίο -λόγω κάποιας βλάβης- δεν λειτούργησε το ξυπνητήρι.

Πάντως, η κατασκευάστρια Apple δήλωσε ότι το θέμα θα έχει λυθεί από τις 3 Ιανουαρίου και μετά.

Ήταν η δεύτερη φορά, σε διάστημα λίγων μηνών, που υπήρξε δυσλειτουργία στο ξυπνητήρι των δημοφιλών συσκευών (η πρώτη φορά ήταν όταν άλλαξε η ώρα σε χειμερινή), κάτι που προκάλεσε θύελλα παραπόνων στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter, καθώς και σε blogs.

Εκνευρισμένοι χρήστες έστελναν σχόλια για την... καθυστερημένη άφιξη στη δουλειά, στην αποβάθρα του τρένου, ή ακόμα και σε αεροδρόμια.

Η Apple, σύμφωνα με το BBC, αναγνώρισε το πρόβλημα (χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την αιτία) και δήλωσε ότι «όλα τα ξυπνητήρια θα δουλεύουν κανονικά από τις 3 Ιανουαρίου».
Η βλάβη φάνηκε να αφορά κυρίως τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του iPhone 4, που κυκλοφόρησαν το Νοέμβριο, αν και υπήρξαν αναφορές για προβλήματα και σε παλαιότερες εκδόσεις των συσκευών, στις οποίες είχε γίνει αναβάθμιση λογισμικού.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς είχαν αγοράσει συσκευές iPhone 4 μέχρι το καλοκαίρι του 2010.

Συνέδριο για την νανοτεχνολογία

Το 4ο Διεθνές Συνέδριο «Μicro & Nano 2010» για τη Μικροηλεκτρονική, τη Νανοηλεκτρονική και τη Νανοτεχνολογία θα διεξαχθεί στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στις 12-15 Δεκεμβρίου.


Το συνέδριο είναι το τέταρτο της σειράς συνεδρίων Micro & Nano, που γίνονται κάθε τρία χρόνια από το 2000. Η έναρξη της σειράς αυτών των συνεδρίων άρχισε με την ίδρυση του Επιστημονικού Δικτύου ΜΜΝ στην Μικροηλεκτρονική, τα Μικροσυστήματα και τη Νανοτεχνολογία, ως συνέχεια του οποίου ιδρύθηκε η Επιστημονική Εταιρία Micro & Nano (www.micro-nano.gr).

Σκοπός των δύο πρώτων συνεδρίων ήταν η συγκέντρωση όλων των Ελλήνων επιστημόνων που διεξάγουν έρευνες στο πεδίο της Μικροηλεκτρονικής και Νανοτεχνολογίας σε ένα κοινό Φόρουμ με ξένους επιστήμονες διεθνούς κύρους, με στόχο τη συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο αυτό, με πνεύμα διεπιστημονικής προσέγγισης. Ο σκοπός αυτός διευρύνθηκε στη συνέχεια μετά το τρίτο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 200 επιστήμονες από 23 διαφορετικές χώρες και έλαβε πλέον την μορφή ενός συνεδρίου διεθνούς απήχησης.

Στο φετινό συνέδριο έχουν υποβληθεί και θα παρουσιασθούν 160 εργασίες από 32 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο. Διακεκριμένοι επιστήμονες από 34 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ιαπωνίας, Κίνας και Ινδίας θα παρευρεθούν και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους σε ένα διεθνές Φόρουμ, που θα περιλαμβάνει επιστήμονες, τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και από εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.

Η «μεγάλη» Intel εισέρχεται με ταινίες στο ψηφιακό θέαμα

Μέχρι πριν από περίπου έξι με επτά χρόνια, όταν θέλαμε να δούμε μια ταινία όχι από τηλεοπτικό κανάλι, οι επιλογές μας ήταν δύο: ή πηγαίναμε στον κινηματογράφο ή επισκεπτόμασταν το συνοικιακό βίντεο κλαμπ. Από τότε κύλισε αρκετό νερό στο αυλάκι, ήτοι από τη στιγμή που διατέθηκε στο καταναλωτικό κοινό η τεχνολογία γραμμών aDSL για σύνδεση με το Διαδίκτυο, που προσέφερε για πρώτη φορά υψηλές ταχύτητες σε σχέση με την προγενέστερη τεχνολογία (dialup 56k modem / ISDN 128k modem), άρχισαν να εμφανίζονται ιστοσελίδες / υπηρεσίες που διέθεταν ταινίες σε ψηφιακή μορφή, τις οποίες μπορούσαμε να «κατεβάσουμε» στον υπολογιστή μας και να τις απολαύσουμε με δυο/τρία κλικ του ποντικιού - μια αρκετά εύκολη διαδικασία (αναφερόμαστε στις νόμιμες «οδούς»). 

Πλέον, το να βλέπουμε ταινίες μέσω / από το Διαδίκτυο έχει γίνει σχεδόν «δεύτερη φύση» για τους περισσότερους ψηφιακούς καταναλωτές - ακόμα και οι παιχνιδοκονσόλες Xbox360 και Playstation 3 μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες ενοικίασης η/και αγοράς ταινιών σε ψηφιακή μορφή. Εταιρείες όπως οι Apple, Netflix, Hulu, VuDu προσφέρουν υπηρεσίες μετάδοσης ψηφιακών ταινιών, με ολοένα αυξανόμενη πελατεία… όμως ποια εταιρεία λείπει; 

Η «μεγάλη» Intel αποφάσισε να εισέλθει στην «αρένα» διαδικτυακής μετάδοσης (streaming) ταινιών σε ψηφιακή μορφή - για όσους δεν τη γνωρίζουν αρκεί να αναφέρουμε πως είναι η Νο1 παγκοσμίως εταιρεία έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής τσιπ πάσης φύσεως (κεντρικούς «εγκεφάλους», επεξεργαστές γραφικών, ελεγκτές, κ.λπ.) για υπολογιστές. Ποιο, όμως, είναι το σημείο διαφοράς της Intel σε σχέση με ό,τι προσφέρουν οι άλλες εταιρείες που αναφέραμε; Είναι πολύ απλό: η Intel, όντας εταιρεία κατασκευής τσιπ, μπορεί να «δέσει» την όποια υπηρεσία της με τα τσιπ που αναπτύσσει, προσφέροντας έτσι ένα σύνολο εξυπηρέτησης προς καταναλωτή αλλά και εταιρεία παραγωγής ταινιών, που δεν μπορεί καμία άλλη ανταγωνιστική εταιρεία (τουλάχιστον προς το παρόν) να προσφέρει. 

Αυτό ακριβώς έκανε η Intel, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την έλευση των νέων τσιπ-κεντρικών επεξεργαστών «Core» για το 2011 για υπολογιστές και της υπηρεσίας «Intel Insider» που θα μεταδίδει ταινίες (αρχικά) των εταιρειών παραγωγής CinemaNow και Warner Brothers μεταξύ άλλων. Το σημείο-κλειδί που ουσιαστικά «εξυπηρετεί» τα στούντιο, με τέτοιο τρόπο που καμία άλλη εταιρεία έως τώρα δεν τους έχει προσφέρει είναι το εξής: μόνο όσοι καταναλωτές αγοράσουν υπολογιστή που φοράει τους νέους επεξεργαστές της οικογένειας «Core», θα αποκτούν πρόσβαση στην υπηρεσία – με λίγα λόγια αυτή η πρόσβαση είναι ενσωματωμένη στο ίδιο το τσιπ και δεν είναι προϊόν κάποιο λογισμικό μόνο, είναι δηλαδή συνδυασμός λογισμικού και «κλειδώματος» hardware (του τσιπ-κεντρικού επεξεργαστή). 

Η υπηρεσία, λοιπόν, «Intel Insider» θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το πρώτο τρίμηνο του 2011, προσφέροντας ταινίες σε υψηλή ανάλυση 1080p προς ενοικίαση ή / και αγορά. Ας ευχηθούμε στην Intel «καλή είσοδο» και επιτυχία στην υπηρεσία Intel Insider, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, στη νέα αυτή αγορά των διαδικτυακά μεταδιδόμενων ταινιών σε ψηφιακή μορφή, μόνο όφελος μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές, διότι, ως γνωστόν, τα μονοπώλια ή ολιγοπώλια μόνο υψηλές τιμές και αμφισβητήσιμης ποιότητας εξυπηρέτηση ωφελούνται να προσφέρουν, συνεπώς ο ανταγωνισμός (και το «τσούξιμο» μερικών εταιρειών, από την είσοδο της μεγάλης Intel με το μεγάλο οικονομικό απόθεμα) κάτι καλό θα αποφέρει. Οψόμεθα, όπως σοφά λέει και ο λαός μας…

Πούτιν: Τέλος το πληρωτέο λογισμικό, η κυβέρνησή μας μεταβαίνει στο δωρεάν

Στον κόσμο των υπολογιστών, το ήμισυ του παντός είναι τα τσιπ στο εσωτερικό ενός μηχανήματος – το άλλο μισό όμως είναι το λογισμικό που «τρέχει» μέσα σε αυτό. Το πρώτο που εγκαθίσταται, εκτελείται μόνιμα και είναι το κυριότερο λογισμικό ενός υπολογιστή είναι το «περιβάλλον» του ή αλλιώς το Λειτουργικό Σύστημα (από την αγγλική: Operating System εν συντομία OS) – «πάνω» από αυτό εγκαθίστανται και ακολούθως εκτελούνται όλα τα άλλα προγράμματα και σουίτες λογισμικού από τον χρήστη. 

Γνωστό είναι πλέον ότι τα τελευταία 15 χρόνια το πιο δημοφιλές OS του πλανήτη, όπως επίσης και το πιο διαδεδομένο (αριθμητικά), είναι το OS που δημιουργεί η εταιρεία Microsoft, τα λεγόμενα «Windows» με την τελευταία έκδοση να είναι τα Windows 7. Άλλα «αντίπαλα» και δημοφιλή OSs είναι το Mac OS της Apple και το Linux.

Εδώ όμως πρέπει να σημειώσουμε μια ειδοποιό και τεράστια διαφορά μεταξύ των πρώτων δύο και του τελευταίου. Βλέπετε τα OSs των Microsoft και Apple μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατόπιν (αδράς) πληρωμής (στην περίπτωση της Apple – και της νόμιμης οδού, δεν πληρώνει ο χρήστης το OS, αλλά το κόστος του συμπεριλαμβάνεται στην τιμή των υπολογιστών Mac, ενώ στην περίπτωση της Microsoft, μια και η ίδια δεν κατασκευάζει υπολογιστές, η χρέωση των Windows είναι ξεχωριστή από το κόστος απόκτησης ενός PC). 

Όλα ωραία ως εδώ, σωστά; Λάθος! Αυτό διότι στην περίπτωση ενός χρήστη το κόστος μπορεί να φαντάζει «υποφερτό», στην περίπτωση όμως δεκάδων, εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων υπολογιστών που χρησιμοποιούνται από μια κυβέρνηση και τις αντίστοιχες υπηρεσίες της, αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και αυτό μόνο για τα «δικαιώματα» χρήσης ενός OS (συνήθως - για να μην πούμε μόνο - αυτό είναι τα Windows). 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως, έχει διαφορετική άποψη για τα χρήματα των Ρώσων φορολογουμένων: ανακοίνωσε επίσημα ότι το σύνολο των υπολογιστών της ρωσικής κυβέρνησης από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα σταματήσει να «φοράει» λογισμικό επί πληρωμή (άραγε, ποιο λογισμικό να εννοεί;) και θα εγκατασταθεί αντί αυτού το δωρεάν OS ονόματι Linux. Αυτή η κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν όχι μόνο δεν ξαφνιάζει όσους ασχολούνται με τα δρώμενα της Τεχνολογίας εν γένει, αλλά ήταν αναμενόμενη, καθώς ήδη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εδώ και κάποια χρόνια απαλλαχτεί από το πληρωτέο λογισμικό ιδιωτικών εταιρειών (χωρίς να αναφέρουμε όνομα, πιστεύουμε ότι γίναμε αντιληπτοί σε ποιο λογισμικό αναφερόμαστε) ενσωματώνοντας το δωρεάν Linux. 
Για την ιστορία και μόνο, εμείς να αναφέρουμε πως συνεχίζουμε να έχουμε στο τεράστιο νούμερο υπολογιστών της κυβέρνησης, ΔΕΚΟ, υπηρεσιών κ.λπ., λογισμικό ιδιωτικής εταιρείας, εννοείται επί αδρότατης πληρωμή – η συμφωνία έγινε πριν λίγα χρόνια από τον τότε Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη...και φυσικά το ίδιο λογισμικό παραμένει μέσα στους υπολογιστές τους οποίους (λογισμικό και τσιπ) πληρώνουμε εμείς οι λίαν ταλαιπωρημένοι πια, Έλληνες φορολογούμενοι…

Εγώ, ο υπολογιστής, το Ίντερνετ και το κινητό μου το 2011

Το 2011... αγοράστε ατζέντα για τα password, ρυθμίστε το απόρρητό σας στο Facebook, εγγραφείτε στο twitter, αλλάξτε πρόγραμμα σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ και κάντε ανακύκλωση, σας προτείνει για τη νέα χρονιά το tech.in.gr

Με μάλλον χαλαρή, εορταστική διάθεση, σας προτείνουμε τα εξής:

  1. Διαλέξτε ένα καλύτερο password που μπορείτε εύκολα να απομνημονεύσετε, εγκαταστήστε επιτέλους εκείνον τον πολυσυζητημένο διαχειριστή κωδικών (κατά κόσμον password manager) ή υιοθετήστε μια μικρή ατζέντα από χαρτί για να καταγράφετε όλους τους κωδικούς σας (είναι πολλοί, και το 2011 θα γίνουν ακόμα περισσότεροι, ειδικά αν αγοράσετε smartphone).
  2. Εγγραφείτε στο twitter και ακολουθήστε (Follow) κάποιον γνωστό σας που είναι fan (ή το @techingr). Μόνο έτσι θα μάθετε «τι είναι αυτό το twitter» και θα το βρείτε ενδιαφέρον.
  3. Απενεργοποιήστε την προσθήκη κρίσιμων για το ιδιωτικό σας απόρρητο μεταδεδομένων σε φωτογραφίες, tweet κ.λπ., ειδικά στοιχείων θέσης στις φωτογραφίες που ανεβάζετε στο Διαδίκτυο (geotagging). Εάν μάλιστα κάνετε τις λήψεις με το νέο σας smartphone, αναζητήστε τη σχετική ρύθμιση και απενεργοποιήστε τη, εάν δεν θέλετε να ανησυχείτε για το ποιος μπορεί να ξέρει πού βρίσκεστε την ώρα που τραβήξατε και ανεβάσατε τη φωτογραφία σας.
  4. Χαρίστε όλα τα γκατζετάκια που δεν σας χρειάζονται πια και πετάξτε τα mouse pad -δεν έχετε πια ποντίκι με ροδάκι
  5. Καθαρίστε (επιτέλους) το πληκτρολόγιο! Είναι, λένε, πιο βρόμικο από... το καπάκι της τουαλέτας!
  6. Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του απορρήτου σας στο Facebook, ειδικά σχετικά με την προβολή των φωτογραφιών σας σε όλους τους φίλους και τους φίλους των φίλων και τους φίλους των φίλων των φίλων... (μπείτε στο λογαριασμό σας, επιλέξτε Επεξεργασία Προφίλκαι στα αριστερά σας την επιλογή ρυθμίσεις απορρήτου).
  7. Μοιραστείτε, σχολιάστε, μιλήστε, ανοίξτε μπλογκ συμμετέχετε σε διαδικτυακές διαβουλεύσεις για καίρια ζητήματα τεχνολογίας αλλά ταυτόχρονα προστατέψτε το προσωπικό σας απόρρητο στο Διαδίκτυο.
  8. Εάν είστε γονιός, βγάλτε τον υπολογιστή που χρησιμοποιεί το παιδί από το δωμάτιό του και βρείτε μια γωνιά στο σπίτι όπου μπορείτε να επιτηρείτε τη χρήση του. Εάν δεν είστε γονιός, τότε πείτε το σε όσους γνωρίζετε ότι τους αφορά. Επιπλέον, χρειάζεται στα αλήθεια το παιδί σας κινητό; Μην δίνετε στο παιδί να μιλάει στο κινητό.
  9. Κάντε ανακύκλωση σε μπαταρίες, παλιές οθόνες, υπολογιστές και κάθε λογής καλώδια και γκατζετάκια ή κινητά τηλέφωνα. Είτε τα συλλέγει ο δήμος, είτε κάποιο σχολείο στη γειτονιά σας. Ενημερωθείτε από το electrocycle.gr
  10. Επιθεωρήστε τις επιλογές που έχετε κάνει για να καλύψετε τις ανάγκες επικοινωνίας σας: επιλέξτε κοινό πρόγραμμα σταθερής τηλεφωνίας και Internet που πραγματικά ταιριάζει στις ανάγκες σας -και δεν σας παρέσυρε το δώρο και αλλάξτε ή προσαρμόστε το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείτε (ειδικά εάν δεν έχετε ακόμα εκμεταλλευτεί τις απεριόριστες κλήσεις προς συνδρομητές του ίδιου δικτύου τη στιγμή που οι περισσότερες κλήσεις σας αφορούν δύο-τρία άτομα στο ίδιο δίκτυο)
  11. Γνωρίστε την πρόσβαση στο Ίντερνετ από το κινητό αξιοποιώντας το ασύρματο δίκτυο στο σπίτι (ενεργοποιήστε το Wi-Fi στο router της σύνδεσης ADSL), δηλαδή χωρίς χρέωση.

Αξίζει 50 δισεκατομμύρια δολάρια το Facebook;

Με μια νέα, γενναία, χρηματοδότηση ξεκινά τη χρονιά το Facebook, μετά την εισροή 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς αξιοποίηση στα ταμεία του.

Η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης δημοσιεύει ότι η Goldman Sachs και η ρώσικη επενδυτική εταιρεία Digital Sky Technologies επένδυσαν στο δημοφιλέστερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης 450 εκατομμύρια και 50 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Αν και δεν αναφέρεται σαφώς το ποσοστό συμμετοχής των επενδυτικών εταιρειών στο Facebook, η εφημερίδα εκτιμά ότι οι επενδύσεις αυτές ανεβάζουν την αξία του στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αστρονομικό νούμερο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ότι ακόμα και ο όρος του social networking προστέθηκε στο λεξιλόγιο της Κοιλάδας του Πυριτίου το 2003, ή ότι άλλες εταιρείες που φτάνουν αυτά τα επίπεδα είναι η GM, το eBay, η Time Warner ή το Yahoo.

Οικονομικοί αναλυτές ασχολούνται πλέον με την χρηματιστηριακή αξία του Facebook, και κάνουν σενάρια για την είσοδό του στο χρηματιστήριο και τα κέρδη που εκτιμούν ότι θα αποφέρει ετησίως (σε ότι αφορά το χρηματιστήριο, την τοποθετούν στο 2012 ενώ αναφέρονται κέρδη 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως).

Εκτός από το Facebook, το 2011 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά και της Groupon, εκφραστή μιας άλλης γενιάς υπηρεσιών στο Ίντερνετ, του επονομαζόμενου και social buying, ενός μοντέλου όπου δελεαστικές προσφορές ενεργοποιούνται και εξαργυρώνονται όταν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων. Η Groupon όμως απέρριψε πρόσφατα μια άλλη δελεαστική προσφορά ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του, το οποίο προήλθε από το Google. Η Τάιμς αναφέρει ότι σύντομα η Groupon θα συγκεντρώσει περί τα 950 εκατομμμύρια δολάρια από μεγάλους επενδυτές.