Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Google Chrome και web apps στο παρασκήνιο

Μια νέα λειτουργία που προσέθεσε η Google στο δημοφιλή browser της, Chrome, φέρνει τις web apps ένα βήμα πιο κοντά στις «κανονικές εφαρμογές», αφού επιτρέπει να «τρέχουν στο παρασκήνιο».

Όταν εκκινούμε τον υπολογιστή μας, συνήθως δεν «φορτώνεται» μόνο το λειτουργικό του σύστημα, αλλά και κάποιες εφαρμογές που αναλαμβάνουν κάποιες πρόσθετες λειτουργίες – τις οποίες και ολοκληρώνουν «στο παρασκήνιο». Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε, αλλά τόσο «εκείνο το μενού από το οποίο ρυθμίζουμε το πώς συμπεριφέρεται το mouse», ένα πρόγραμμα backup που ίσως χρησιμοποιούμε, μια μικρή εφαρμογή παρακολούθησης της κατάστασης των σκληρών δίσκων ή των θερμοκρασιών στο εσωτερικό του υπολογιστή, όλα είναι «κανονικές» εφαρμογές που, όμως, «τρέχουν στο παρασκήνιο». Δηλαδή, δεν είναι υποχρεωτικό το να «βλέπουμε το παράθυρο τους» για να λειτουργούν, αλλά αναλαμβάνουν να ολοκληρώνουν τη λειτουργία τους «αόρατα», «στο παρασκήνιο», δίχως να απαιτείται η δική μας παρέμβαση. Και ακριβώς αυτό κατέστησε δυνατό η Google, με το νέο update του Chrome 10, και για τις «ιντερνετικές» εφαρμογές.

Τώρα πια, ιντερνετικές εφαρμογές όπως ημερολόγια, λίστες υποχρεώσεων κ.λπ. μπορούν να «τρέχουν αόρατα» στον υπολογιστή, «κρυμμένες» από το desktop και δίχως φαινομενικά ο ίδιος ο browser, ο Chrome, να είναι ενεργός (ουσιαστικά είναι, αλλά δεν φαίνεται κάποιο παράθυρο του). Παρά το ότι «δεν είναι ορατές», μπορούν να συνεχίζουν π.χ. να παρουσιάζουν υπενθυμίσεις, ενημερώσεις πως «ήρθαν νέα εισερχόμενα emails» κ.λπ., και με ένα κλικ να «ξαναεμφανίζονται», σαν κανονικότατες εφαρμογές, δίχως να χρειάζεται κανείς να ξαναεπισκεφτεί το site τους.
Για να τερματιστεί πραγματικά η λειτουργία τους, ο χρήστης θα πρέπει να «κλείσει» τον Chrome, «να βγει» από αυτόν «τερματίζοντας» τον, και όχι απλά «κλείνοντας το παράθυρο του». Και επειδή όπως είναι λογικό κάτι τέτοιο μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες, η Google για την ώρα διατηρεί τη δυνατότητα ως… προνόμιο των εφαρμογών και extensions που είναι προσβάσιμες από το Chrome Web Store και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου