Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ετοιμάζεται App Store για όλες τις διανομές του Linux;

Από ό,τι φαίνεται, σύντομα ακόμη και οι... καφετιέρες θα έχουν "App Stores"! Ο λόγος; Οι δημιουργοί των διανομών Linux ετοιμάζουν ένα κοινό App Store ανάμεσα τους.

Στο "παιχνίδι" των App Stores φαίνεται να μπαίνει και το Linux, αφού λέγεται πως στελέχη των σημαντικότερων διανομών συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός κοινού "καταστήματος λογισμικού" που θα λειτουργεί παράλληλα σε όλες. Το αστείο και άτοπο της υπόθεσης, είναι πως κάτι τέτοιο ήδη υπάρχει, αν και περιορίζεται "σε διανομές συγκεκριμένου τύπου". Καλύτερα, όμως, να εξηγηθούμε.

Ως γνωστόν, "το Linux είναι open", και έτσι ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει τόσο αυτό όσο και το λογισμικό του όπως επιθυμεί. Αυτό, με τον καιρό, οδήγησε στη δημιουργία διαφορετικών προσεγγίσεων όσον αφορά στη "διάθεση και εγκατάσταση λογισμικού", και έτσι σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι να εντοπίσει και εγκαταστήσει κανείς λογισμικό στη διανομή του. Έτσι, οι διανομές μπορούν να ενταχθούν σε ομάδες, ανάλογα με την προσέγγιση που ακολουθούν. Για παράδειγμα, (σχεδόν) όλες οι διανομές που βασίζονται στην προσέγγιση της Debian, όπως το πασίγνωστο Ubuntu, αλλά και όσες, με τη σειρά τους, είναι μεταλλάξεις αυτών, όπως το Mint, χρησιμοποιούν σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο -αλλά και πηγές- εγκατάστασης λογισμικού. Και αφού καθεμιά διαθέτει ένα δικό της "App Store" - άσχετα αν δεν το ονομάζουν έτσι, και είναι "συμβατές" ανάμεσα τους, η μια μπορεί να χρησιμοποιήσει "το App Store της άλλης".

Το σημαντικό -υποθέτουμε- με την είδηση, είναι πως από ό,τι αφήνεται να εννοηθεί, στόχος είναι η δημιουργία ενός "παγκόσμιου" App Store για τις σημαντικότερες διανομές, ακόμη και αν είναι ασύμβατες μεταξύ τους. Ο "κάτοχος Linux" -γενικώς και αορίστως, και δίχως να δίνεται σημασία στη... "στάμπα" Ubuntu, Mint, Gentoo, Fedora ή οποιοδήποτε άλλο "όνομα"- θα μπορεί μέσα από ένα "App Store" να εντοπίσει μια εφαρμογή και να την εγκαταστήσει στη διανομή του, δίχως δεύτερη σκέψη. Παρά το τι αρχικά φαίνεται ("Το Linux θα αποκτήσει App Store" - που, όπως είπαμε, ήδη ισχύει), η λογική είναι πως θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό σημείο για όλες τις ανάγκες λογισμικού όλων των χρηστών.

Όπως ανέφερε ο Frank Karlitschek, δημιουργός κώδικα για το KDE project και συντηρητής του openDesktop.org, σε ένα blog post του την περασμένη Δευτέρα, "Ο απλός χρήστης δεν ενδιαφέρεται για dependencies, libraries και άλλα `εσωτερικά`. Ο χρήστης, όμως, ενδιαφέρεται για screenshots, περιγραφές, βαθμολογίες, tags, σχόλια, προτάσεις από φίλους και άλλα χαρακτηριστικά που οι σημερινοί package managers δεν παρέχουν".

Και για αυτό, οι developers διανομών όπως οι Red Hat, Fedora, Debian, Ubuntu, OpenSUSE, Mandriva και Mageia συναντήθηκαν πρόσφατα στα γραφεία της SUSE στη Γερμανία όπου συζήτησαν για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κοινό σύστημα εγκατάστασης λογισμικού, μαζί με την απαιτούμενη "υποδομή", ώστε να λειτουργεί σε όλες τις σημαντικές διανομές. Και, όπως δήλωσε ο Karlitschek, έχουν ήδη συμφωνήσει, και εντός μηνών θα δούμε τους πρώτους καρπούς του project.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου