Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Microsoft και Tablet: Είναι ο «βασιλιάς» γυμνός;

Η φετινή CES κυριαρχείται από tablet, ο επικεφαλής της Microsoft  όμως δεν είχε παρά «γυμνούς» υπολογιστές για να επιδείξει ότι τα επερχόμενα Windows θα τρέχουν μια χαρά και σε ταμπλέτες.

Αντί να αποκαλύψει μια κομψή αντιπρόταση στο iPad, η Microsoft πήγε στη μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών με μια συλλογή από γυμνά, εκτεθειμένα εξαρτήματα. Η μεγαλύτερη είδηση που είχε να δώσει ήταν ότι η επόμενη έκδοση των Windows θα τρέχει στους επεξεργαστές που χρησιμοποιούν σήμερα τα tablet. Επέλεξε να κάνει σειρά παρουσιάσεων σε μισοφτιαγμένους υπολογιστές ενός λειτουργικού που έμοιαζε ίδιο κι απαράλλακτο με τα Windows 7.

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου tablet που να φέρει την χαρακτηριστική υπογραφή της χαρακτήρισε την παρουσία της Microsoft στο άνοιγμα της αυλαίας της CES και θύμισε σε όλους ότι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λογισμικού δεν έχει ακόμα βρει τρόπο να παίξει στην νέα αυτή κατηγορία. Δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να κερδίσει ένα αξιοσημείωτο μερίδιο σε αυτήν την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά. Εάν δεν τα καταφέρει εγκαίρως, τότε ίσως η παντοδυναμία της στα PC ίσως αποδειχτεί ανίσχυρη, αφού άλλες συσκευές θα κυριαρχήσουν στη νέα δεκαετία.

Ο Στηβ Μπάλμερ φάνηκε να βρίσκεται εκεί για να υπερηφανευτεί -δικαίως- για την επιτυχία του Kinect, του χειρισμού της παιχνιδομηχανής του με κινήσεις του σώματος-, για την ταχύτητα υιοθέτησης των Windows 7 και για τα ολοκαίνουργια Windows Phone 7, τα Windows για smartphone.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά για αναλυτές και επενδυτές που παρακολουθούν την μετοχή της να ανεβαίνει στα 30 δολάρια και να μειώνεται στα 20 επί μια δεκαετία. Στο μεταξύ, η αξία της μετοχής της Apple υπερτριπλασιάζεται από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone το 2007.

Βέβαια tablet με Windows και μάλιστα την τελευταία έκδοση, υπάρχουν στην CES 2011 και στην αγορά, ωστόσο η Microsoft δεν φαίνεται αποφασισμένη να τα προωθήσει. Εξάλλου, η επόμενη έκδοση του Android ειναι εκείνη που θεωρείται ότι θα ανταγωνιστεί το λειτουργικό του iPad και όχι κάποια έκδοση των Windows. Επιπλέον, τα Windows 7 θεωρούνται ήδη αποτυχημένα στα tablet, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί σχεδιάστηκαν έχοντας κατά νου το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Έτσι, θεωρείται ότι απλά θα κρατήσουν ανοικτό το δρόμο για τα Windows 8.

H Microsoft φαίνεται ότι έκανε ένα σφάλμα: έδωσε μεγάλη αξία στα netbook και παραμέλησε τα tablet, σε αντίθεση με την Apple η οποία έκανε ακριβώς το αντίθετο: αγνόησε παντελώς τα netbook και κυριολεκτικά επιτέθηκε με τα tablet.

Από την άλλη, η Microsoft δεν είναι μια εταιρεία που μπορεί κανείς εύκολα να αγνοήσει. Με 40 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά στα ταμεία της σίγουρα μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιονδήποτε ανταγωνισμό. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 29% και τα έσοδά της κατά 7^% το τελευταίο οικονομικό έτος που τελείωσε τον Ιούνιο, όταν άλλες εταιρίες μάχονταν την οικονομική κρίση.

Οσο για τον Μπάλμερ, μπορεί το κοινό να τον μισεί, οι επενδυτές όμως τον λατρεύουν. Από την άλλη, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζουν ότι η απώλεια της απόλυτης κυριαρχίας της Microsoft από τα PC, ή μάλλον καλύτερα από το κυρίαρχο μέσο computing που ίσως πάψει να είναι το PC, μπορεί να επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην εταιρεία, να ραγίσει το γυαλί.

Μια άλλη άποψη είναι ότι ότι περνά στις μάζες, τελικά φτάνει και στις επιχειρήσεις και ως εκ τούτου τα iPad θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ο δούρειος ίππος που θα αυξήσει τις πωλήσεις Mac στις επιχειρήσεις.

Πάντως, για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Microsoft είχε στο παρελθόν, πριν από μια δεκαετία παρουσιάσει tablet, απέτυχε όμως να τα προωθήσει μαζικά στους καταναλωτές. Ήταν συσκευές ακριβές (πάνω από 2.500 δολάρια) που παρουσιάζονταν ως ιδανικές για τις επιχειρηματίες, κάτι σαν σούπερ notebook που αναδιπλώνονταν, είχαν πενάκι και καταλάβαιναν χειρόγραφες σημειώσεις. Για του λόγου το αληθές, δείτε το σχετικό φωτορεπορτάζ δεξιά για τα Tablet PC του 2000 και τα Tablet PC του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου