Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Η «μεγάλη» Intel εισέρχεται με ταινίες στο ψηφιακό θέαμα

Μέχρι πριν από περίπου έξι με επτά χρόνια, όταν θέλαμε να δούμε μια ταινία όχι από τηλεοπτικό κανάλι, οι επιλογές μας ήταν δύο: ή πηγαίναμε στον κινηματογράφο ή επισκεπτόμασταν το συνοικιακό βίντεο κλαμπ. Από τότε κύλισε αρκετό νερό στο αυλάκι, ήτοι από τη στιγμή που διατέθηκε στο καταναλωτικό κοινό η τεχνολογία γραμμών aDSL για σύνδεση με το Διαδίκτυο, που προσέφερε για πρώτη φορά υψηλές ταχύτητες σε σχέση με την προγενέστερη τεχνολογία (dialup 56k modem / ISDN 128k modem), άρχισαν να εμφανίζονται ιστοσελίδες / υπηρεσίες που διέθεταν ταινίες σε ψηφιακή μορφή, τις οποίες μπορούσαμε να «κατεβάσουμε» στον υπολογιστή μας και να τις απολαύσουμε με δυο/τρία κλικ του ποντικιού - μια αρκετά εύκολη διαδικασία (αναφερόμαστε στις νόμιμες «οδούς»). 

Πλέον, το να βλέπουμε ταινίες μέσω / από το Διαδίκτυο έχει γίνει σχεδόν «δεύτερη φύση» για τους περισσότερους ψηφιακούς καταναλωτές - ακόμα και οι παιχνιδοκονσόλες Xbox360 και Playstation 3 μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες ενοικίασης η/και αγοράς ταινιών σε ψηφιακή μορφή. Εταιρείες όπως οι Apple, Netflix, Hulu, VuDu προσφέρουν υπηρεσίες μετάδοσης ψηφιακών ταινιών, με ολοένα αυξανόμενη πελατεία… όμως ποια εταιρεία λείπει; 

Η «μεγάλη» Intel αποφάσισε να εισέλθει στην «αρένα» διαδικτυακής μετάδοσης (streaming) ταινιών σε ψηφιακή μορφή - για όσους δεν τη γνωρίζουν αρκεί να αναφέρουμε πως είναι η Νο1 παγκοσμίως εταιρεία έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής τσιπ πάσης φύσεως (κεντρικούς «εγκεφάλους», επεξεργαστές γραφικών, ελεγκτές, κ.λπ.) για υπολογιστές. Ποιο, όμως, είναι το σημείο διαφοράς της Intel σε σχέση με ό,τι προσφέρουν οι άλλες εταιρείες που αναφέραμε; Είναι πολύ απλό: η Intel, όντας εταιρεία κατασκευής τσιπ, μπορεί να «δέσει» την όποια υπηρεσία της με τα τσιπ που αναπτύσσει, προσφέροντας έτσι ένα σύνολο εξυπηρέτησης προς καταναλωτή αλλά και εταιρεία παραγωγής ταινιών, που δεν μπορεί καμία άλλη ανταγωνιστική εταιρεία (τουλάχιστον προς το παρόν) να προσφέρει. 

Αυτό ακριβώς έκανε η Intel, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την έλευση των νέων τσιπ-κεντρικών επεξεργαστών «Core» για το 2011 για υπολογιστές και της υπηρεσίας «Intel Insider» που θα μεταδίδει ταινίες (αρχικά) των εταιρειών παραγωγής CinemaNow και Warner Brothers μεταξύ άλλων. Το σημείο-κλειδί που ουσιαστικά «εξυπηρετεί» τα στούντιο, με τέτοιο τρόπο που καμία άλλη εταιρεία έως τώρα δεν τους έχει προσφέρει είναι το εξής: μόνο όσοι καταναλωτές αγοράσουν υπολογιστή που φοράει τους νέους επεξεργαστές της οικογένειας «Core», θα αποκτούν πρόσβαση στην υπηρεσία – με λίγα λόγια αυτή η πρόσβαση είναι ενσωματωμένη στο ίδιο το τσιπ και δεν είναι προϊόν κάποιο λογισμικό μόνο, είναι δηλαδή συνδυασμός λογισμικού και «κλειδώματος» hardware (του τσιπ-κεντρικού επεξεργαστή). 

Η υπηρεσία, λοιπόν, «Intel Insider» θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το πρώτο τρίμηνο του 2011, προσφέροντας ταινίες σε υψηλή ανάλυση 1080p προς ενοικίαση ή / και αγορά. Ας ευχηθούμε στην Intel «καλή είσοδο» και επιτυχία στην υπηρεσία Intel Insider, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, στη νέα αυτή αγορά των διαδικτυακά μεταδιδόμενων ταινιών σε ψηφιακή μορφή, μόνο όφελος μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές, διότι, ως γνωστόν, τα μονοπώλια ή ολιγοπώλια μόνο υψηλές τιμές και αμφισβητήσιμης ποιότητας εξυπηρέτηση ωφελούνται να προσφέρουν, συνεπώς ο ανταγωνισμός (και το «τσούξιμο» μερικών εταιρειών, από την είσοδο της μεγάλης Intel με το μεγάλο οικονομικό απόθεμα) κάτι καλό θα αποφέρει. Οψόμεθα, όπως σοφά λέει και ο λαός μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου