Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Σημαντικό βήμα για δημιουργία κβαντικών υπολογιστών

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τον Καναδά σημείωσε ένα σημαντικό επίτευγμα, που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην πολυπόθητη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι θα κάνουν υπολογισμούς πολύ ταχύτερα από οποιοδήποτε μηχάνημα μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να υλοποιήσουν το αινιγματικό φαινόμενο του κβαντικού «εναγκαλισμού» (ή κβαντικής εμπλοκής) σε πυρίτιο, το οποίο αποτελεί τη βάση των «τσιπ» των υπολογιστών.

Έτσι, θα μπορούσαν στο μέλλον να δημιουργηθούν κβαντικοί υπολογιστές με βάση τα κοινά «τσιπάκια», πράγμα που θα διευκόλυνε πρακτικά και οικονομικά την παραγωγική διαδικασία από τις υπάρχουσες βιομηχανίες ημιαγωγών.

Οι ερευνητές, υπό τον Τζον Μόρτον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», δημιούργησαν 10 δις κβαντικά εναγκαλισμένα ζεύγη και μάλιστα με υψηλή αξιοπιστία.

Τη δυνατότητα αυτή, ακριβώς, θέλουν να αξιοποιήσουν οι επιστήμονες, στο πλαίσιο ενός νέου είδους υπολογιστή που θα χρησιμοποιεί για προγραμματισμό τα «κβαντικά bits» (ή qubits). Έτσι, θα μπορεί να εξετάζει (επεξεργάζεται, μετρά, ελέγχει κ.λπ.) πολλές λύσεις ταυτόχρονα σε ένα πρόβλημα, χάρη στη χρήση πολλών παράλληλων κβαντικών καταστάσεων σε υπέρθεση μεταξύ τους, αντίθετα με τους τωρινούς συμβατικούς υπολογιστές που «δουλεύουν» με δυαδικά bits και μπορούν να ασχοληθούν με ένα πράγμα μόνο τη φορά.

Για να κατασκευαστεί, όμως, ένας κβαντικός υπολογιστής με σάρκα και οστά, η επόμενη πρόκληση θα είναι αυτός να μπορεί όχι μόνο να δημιουργεί πάνω από 1 εκατ. qubits, αλλά και να υπάρχει κβαντική εμπλοκή μεταξύ όλων αυτών. Έτσι η κατάσταση κάθε ενός qubit θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη κβαντικά όχι με ένα μόνο άλλο qubit στο πλαίσιο ενός ζεύγους, αλλά με τις καταστάσεις όλων των άλλων qubits ταυτόχρονα.

Προς το παρόν, το ρεκόρ ταυτόχρονης εμπλοκής (εναγκαλισμού) qubits είναι 12, άρα ο κβαντικός υπολογιστής θα αργήσει αρκετά μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Αυτό ακριβώς, πάντως, θα προσπαθήσουν να κάνουν από εδώ και πέρα, όπως είπαν οι ερευνητές, δηλαδή να «μπλέξουν» κβαντικά μεταξύ τους όλα μαζί τα ζεύγη των qubits.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου