Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Αξίζει 50 δισεκατομμύρια δολάρια το Facebook;

Με μια νέα, γενναία, χρηματοδότηση ξεκινά τη χρονιά το Facebook, μετά την εισροή 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς αξιοποίηση στα ταμεία του.

Η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης δημοσιεύει ότι η Goldman Sachs και η ρώσικη επενδυτική εταιρεία Digital Sky Technologies επένδυσαν στο δημοφιλέστερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης 450 εκατομμύρια και 50 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Αν και δεν αναφέρεται σαφώς το ποσοστό συμμετοχής των επενδυτικών εταιρειών στο Facebook, η εφημερίδα εκτιμά ότι οι επενδύσεις αυτές ανεβάζουν την αξία του στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αστρονομικό νούμερο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ότι ακόμα και ο όρος του social networking προστέθηκε στο λεξιλόγιο της Κοιλάδας του Πυριτίου το 2003, ή ότι άλλες εταιρείες που φτάνουν αυτά τα επίπεδα είναι η GM, το eBay, η Time Warner ή το Yahoo.

Οικονομικοί αναλυτές ασχολούνται πλέον με την χρηματιστηριακή αξία του Facebook, και κάνουν σενάρια για την είσοδό του στο χρηματιστήριο και τα κέρδη που εκτιμούν ότι θα αποφέρει ετησίως (σε ότι αφορά το χρηματιστήριο, την τοποθετούν στο 2012 ενώ αναφέρονται κέρδη 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως).

Εκτός από το Facebook, το 2011 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά και της Groupon, εκφραστή μιας άλλης γενιάς υπηρεσιών στο Ίντερνετ, του επονομαζόμενου και social buying, ενός μοντέλου όπου δελεαστικές προσφορές ενεργοποιούνται και εξαργυρώνονται όταν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων. Η Groupon όμως απέρριψε πρόσφατα μια άλλη δελεαστική προσφορά ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του, το οποίο προήλθε από το Google. Η Τάιμς αναφέρει ότι σύντομα η Groupon θα συγκεντρώσει περί τα 950 εκατομμμύρια δολάρια από μεγάλους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου